Οι φορείς της αγοράς τονίζουν ότι το «click away» είναι ο θάνατος των μικρών επιχειρήσεων

Τις έντονες αντιδράσεις τους εξέφρασαν οι επίσημοι φορείς της αγοράς αναφορικά με το click away που αποφάσισε η κυβέρνηση και το οποίο τέθηκε από χθες σε εφαρμογή, εκτιμώντας ότι ο τζίρος χάνεται οριστικά για τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης κάνει λόγο για ένα συμπληρωματικό μέτρο που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς και εκτιμά ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να το εφαρμόσει. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

«Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να αναφέρεται στη συγκαλυμμένη λιανική πώληση που γίνεται από κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα» επισημαίνει και προσθέτει: «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πραγματική οικονομία καταλαβαίνουμε ότι η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου την πιο κρίσιμη περίοδο του έτους θα πολλαπλασιάσει τα ούτως ή άλλως χιλιάδες λουκέτα που είχαμε προβλέψει και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων ανέργων. Άρα, στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των απωλειών σε αυτούς τους βασικούς τομείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε και η ΓΣΕΒΕΕ, που υποστηρίζει ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα πολύ μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop, με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. «Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους από την πλευρά της κυβέρνησης» επισημαίνουν μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά για την προμήθεια αγαθών μέσω «click away», ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο της προπληρωμένης παραγγελίας ή σχετικό αποδεικτικό μήνυμα, γραπτό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ