Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις αλληλοκατηγορίες ο γραμματέας και ο μάγειρας που εμπλέκονται στην υπόθεση κατασκοπίας

Έπαιξαν την… κολοκυθιά

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Οι δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνοι που κατηγορούνται για κατασκοπία αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες, όταν οδηγήθηκαν ενώπιον της εισαγγελέως και της ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα για να απολογηθούν.

Μετά τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων ακολούθησε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, ώστε οι δύο δικαστικοί να αποφανθούν για την ποινική τους μεταχείριση. Αργά χθες το βράδυ και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ πέρασε την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας στις 10.15 το πρωί της Δευτέρας κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και απολογούνταν επί δυόμισι ώρες.

Στην κατάθεσή του φέρεται ότι υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό για ένα έτος από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2009 και περιέγραψε πώς απασχολείται ως γραμματέας στο προξενείο με καθήκοντα και διερμηνέα.

Ο σύνδεσμός του

Τόνισε ότι συνοδεύει τον πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις και είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμός του με τις Αρχές και τους φορείς. Ο 35χρονος άφησε υπονοούμενα ότι είναι θύμα σκευωρίας και ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη από ένα άτομο που έκανε ανώνυμη καταγγελία, ενώ κατήγγειλε παραβίαση των δικαιωμάτων του. Τέλος, υποστήριξε ότι παραδίδει στην ελληνική Δικαιοσύνη αυτούς που διέδωσαν ψευδή γεγονότα σε βάρος του.

Στις 2 το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας ο 52χρονος Μεχμέτ Ν., πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρίας SAOS FERRIES, ο οποίος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Εκείνος του απαντούσε με τηλεφωνικές κλήσεις ή μέσω της εφαρμογής και ο ίδιος του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του Ελληνικού Στρατού δύο φορές τον Οκτώβριο, ενώ ισχυρίστηκε πως τον Νοέμβριο επήλθε ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Ο 52χρονος είπε ακόμη ότι ύστερα από πρωτοβουλία του συγκατηγορουμένου του ανέπτυξαν σχέσεις με αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής τους. Όπως διατείνεται, μιλούσαν για οικογενειακά τους θέματα, για τη μηχανοκίνηση, για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για το… φαγητό!

Κι άλλα πρόσωπα

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο πρώην μάγειρας, ο γραμματέας του προξενείου επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής. Μία από τις κινήσεις του που έχουν καταγραφεί είναι και αυτή της συνάντησής του με τον 35χρονο στο Ενυδρείο.

Επίσης υποστηρίζει ότι ο 35χρονος άρχισε να τον ρωτάει για τα πολεμικά πλοία που έβλεπε στο Καστελόριζο, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους τον παρέλαβε από το καράβι στη Ρόδο και τον πήγε σε οικία συγγενούς του στην Ιαλυσό. Εκεί του ζήτησε για πρώτη φορά, όταν βρίσκεται στο Καστελόριζο, να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις μετέφερε μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι έπειτα από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο έδωσε στον 35χρονο πληροφορίες για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη τους, αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών. Κατά την έφοδο στην καμπίνα του από το κλιμάκιο Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου κατασχέθηκε ένα ζευγάρι κιάλια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...