Ένοχη σιωπή των Κινέζων για τον Covid-19

Γιατροί της Ουχάν παραδέχονται, ενώ μαγνητοσκοπούνται κρυφά, ότι τους υπέδειξαν να πουν ψέματα, ενώ ήξεραν ήδη πως ο κορονοϊός ήταν θανατηφόρος και μεταδιδόταν μεταξύ ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι γνώριζαν για τους θανάτους από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά κράτησαν το στόμα τους κλειστό με άνωθεν εντολή έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2020, όταν η Κίνα ενημέρωσε τελικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη θανατηφόρα δράση του νέου κορονοϊού.

Είχαν, επίσης, διαπιστώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο τα νοσοκομεία είχαν πάρει την οδηγία «να μη λένε την αλήθεια», ενώ απορρίφθηκαν προτάσεις να μη γίνει ο εορτασμός του νέου σεληνιακού έτους, επειδή οι Αρχές ήθελαν να «παρουσιάσουν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία».

Κρυφή μαγνητοσκόπηση

Αυτές οι ομολογίες φιλοξενούνται στο ντοκιμαντέρ «Outbreak: The virus that shook the world» (Πανδημία: Ο ιός που συγκλόνισε τον κόσμο), το οποίο μεταδόθηκε χθες από το βρετανικό δίκτυο ITV.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της mailonline, ένας από τους γιατρούς που μαγνητοσκοπήθηκαν κρυφά από πολίτη αναφέρει: «Για την ακρίβεια, στο τέλος του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του Ιανουαρίου ο συγγενής γνωστού μου πέθανε από τον ιό. Πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του επίσης μολύνθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπάρχουν καθαρές αποδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», ενώ δήλωνε «καθησυχασμένος από την ποιότητα» της αντίδρασης της Κίνας. Σύμφωνα με άλλη μυστικά καταγεγραμμένη μαρτυρία, γιατρός που ήταν παρών σε νοσοκομειακές συσκέψεις είπε: «Γνωρίζαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οταν όμως πήγαμε σε μια σύσκεψη στο νοσοκομείο, μας είπαν να μη μιλήσουμε. Οι τοπικοί ηγέτες είπαν στα νοσοκομεία να μην αποκαλύψουν την αλήθεια».

Αυτές οι μαρτυρίες από γιατρούς της Ουχάν, του «σημείου 0» της πανδημίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από κορυφαίους ιολόγους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή διευθυντή του Δικτύου Πρόληψης και Θεραπείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Ταϊβάν, δρος Γιν Τσινγκ Τσουάνγκ, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μάθουν αν ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμα και όταν τελικά πήραν την έγκριση να ταξιδέψουν στην περιοχή, δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν ξεκάθαρες απαντήσεις. «Κάναμε πολλές ερωτήσεις και με το ζόρι τελικά αναγκάστηκαν να πουν ότι η περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ