Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η εμφάνιση του ιού με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους επιστήμονες

Άνιση μάχη απέναντι σε διπλό μέτωπο

«Πάγωσε» τους ειδικούς η εμφάνιση του στελέχους του κορονοϊού με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ανθεκτικό απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο διαφορετικούς ιούς!

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η διασπορά είναι αναπόφευκτη!

«Είναι αναμφίβολα μια κακή εξέλιξη… Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα» ανέφερε στο newsit.gr.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει η μετάλλαξη είναι να αλλάζει τη δεξαμενή του ιού και εκεί που είχαμε έναν ιό, τώρα θα έχουμε δύο.

«Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της μετάλλαξης, τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς». Ο κ. Σαρηγιάννης συστήνει γενικό lockdown, καθώς με 2.000 αλληλουχίες γονιδιώματoς το ποσοστό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%.

«Το μικρό αυτό υπόδειγμα δείχνει τον βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση, μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά τους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανασύσταση των εμβολίων είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι εύκολο για τα mRNA εμβόλια.

«Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια».

Αλλά και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ, απαντώντας στο σενάριο να επικρατήσει η μετάλλαξη, τότε «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν». «Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά» είπε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε: «Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό. Αν, λόγου χάριν, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...