Πιέσεις για μείωση στα τεκμήρια διαβίωσης και στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ασφυκτικές πιέσεις για μια σειρά από μέτρα που επιβαρύνουν εκατομμύρια νοικοκυριά δέχεται το οικονομικό επιτελείο.

Σημείο αιχμής αποτελούν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και η υποχρέωση κάλυψης του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις για μείωση ή και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, με φόντο την κατάρρευσης της αγοράς, λόγω της πανδημίας. Το «πάγωμα» των τεκμηρίων αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για την ανακούφιση εκατομμυρίων φορολογουμένων που κάθε χρόνο καταβάλλουν υψηλότερους φόρους από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης κάνει λόγο για μείωση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας εντός του 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, καθώς επίσης για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν τεράστιες απώλειες στον τζίρο τους ή έκλεισαν με κρατική εντολή.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η μείωση του ποσοστού των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα πρέπει να συλλέξει ένας φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021 e-αποδείξεις για το 20% του εισοδήματός τους και όχι για το 30% που επιβάλλει ο νόμος. Αιτία είναι η πτώση της κατανάλωσης, λόγω της καραντίνας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι επιβιώνουν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ