Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Birthday party για τη Μηλιού, παρέα με καλούς φίλους στη Γλυφάδα

Περιτριγυρισμένη από καλούς φίλους γιόρτασε η Χριστίνα Μηλιού τα...

«Εμφύλιος» επιστημόνων για το εάν ο σεισμός στην Ελασσόνα προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου

Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες στην Ελασσόνα και στα γύρω χωριά δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι μετά το χτύπημα των Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να επιδίδονται σε ένα γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων, προκαλώντας σύγχυση στους ήδη τρομοκρατημένους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν.

Τα τελευταία 24ωρα οι δηλώσεις των σεισμολόγων κινούνται γύρω από την υπόθεση εάν ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Τετάρτης προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου ή όχι. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πρόκειται για ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται νοτιότερα από εκείνο του Τυρνάβου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν όλες οι ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με τους σεισμούς, τόσο από τις δορυφορικές έρευνες όσο και από τις επιτόπιες, και ξεκαθάρισε πως δεν αναμένεται δόνηση αντίστοιχης έντασης στην περιοχή. Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος εμμένει στην εκτίμησή του πως ο σεισμός της Τετάρτης προέρχεται από το ρήγμα του Τυρνάβου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να σημειωθεί νέος ισχυρός μετασεισμός που θα φτάνει ακόμη και τα 5,5 Ρίχτερ.

Πάντως, ο «χορός» των δονήσεων συνεχίζεται για τα καλά στην περιοχή, καθώς χθες στις 6.29 το πρωί σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,1 και σχεδόν μία ώρα αργότερα ακόμη ένας, 3,5 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής βρέθηκε χθες στο Δαμάσι Τυρνάβου για να επιβλέψει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, και ανακοίνωσε πως από σήμερα θα φτάσουν στην περιοχή 40 τροχόσπιτα και οικίσκοι, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων. «Αμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιδότησης ενοικίου, που ξεκινάει από τα 300 ως τα 500 ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε όλους τους κατοίκους που έχουν πρόβλημα με τα σπίτια τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη στήριξη των σεισμοπλήκτων.

Μιλώντας αναλυτικά για τους οικίσκους που θα φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι έτοιμοι, αλλά χρειάζεται να γίνουν κάποιες εργασίες υποδομής για να μπορέσουν να εγκατασταθούν.

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα. Όσοι οικίσκοι χρειαστούν θα έρθουν στην περιοχή για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας που περάσαν αυτήν την πολύ δύσκολη τραγωδία» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι «η Πολιτεία βρίσκεται στο σημείο από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πολύ μεγάλου σεισμού». «Το υπουργείο Υποδομών έστειλε από την πρώτη ημέρα τα κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ενώ σήμερα είμαστε εδώ με 130 μηχανικούς» επισήμανε.

Στο μεταξύ, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου ο Δήμος Λαρισαίων κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή του προς τους πολίτες της Λάρισας ο δήμαρχος της περιοχής Απόστολος Καλογιάννης ζήτησε να δείξουν ψυχραιμία και υπομονή και παράλληλα απηύθυνε έκκληση για προσοχή και εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

«Όλες οι αρμόδιες Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είμαι βέβαιος πως θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...