Εφιάλτης χωρίς τέλος! Παράταση του lockdown για άλλο έναν μήνα βλέπει ο Νίκος Θωμαΐδης

Απέχει αρκετά η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος βλέπει περαιτέρω παράταση του lockdown για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ, τα μέτρα δεν φαίνεται να λειτουργούν και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί ως και ακόμη ένας μήνας παράτασής τους! Όπως εξήγησε, ακόμη παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, οπότε, αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για άλλες τέσσερις εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι, με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, υπάρχει διαφορά περίπου μίας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και, φυσικά, θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο διάστημα για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στον Βόλο.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση. Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων» επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Ο Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στις συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, στην κόπωση των πολιτών, αλλά και στα μεταλλαγμένα στελέχη, που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι οι ασυμπτωματικές μικρότερες ηλικίες διασπείρουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερα άτομα, τα οποία στη συνέχεια νοσούν.

Με δεδομένη την έξαρση κρουσμάτων και την ασφυκτική κατάσταση που όλο και δυσχεραίνει τη λειτουργία στα νοσοκομεία της Αττικής, το σενάριο για άρση των μέτρων στις 22 του Μαρτίου απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, όχι μόνο ο κ. Θωμαΐδης αλλά και μία σειρά από άλλους επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει ήδη να τα… μαζεύει, με την ελπίδα για άνοιγμα να πηγαίνει πλέον στα τέλη Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ