Η «στριμωγμένη» κυβέρνηση ανακοίνωσε… νέο πακέτο στήριξης σχεδόν 500.000 επιχειρήσεων

Ενα νέο πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισ. ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο αφορά σχεδόν 500.000 επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, ωστόσο εκκρεμούσε μόνον η εξειδίκευση των μέτρων.

Αξίζει να επισημανθεί πως η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης δεν φαίνεται πως είναι τυχαία, καθώς έρχεται εν μέσω ενός θυελλώδους κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κυβέρνηση.

Τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, η συνεχής παράταση στο lockdown που αναδεικνύει την αποτυχία των μέτρων, τα ταμειακά διαθέσιμα που φθίνουν καθημερινά, αλλά και η κόπωση των πολιτών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πλαίσιο, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση με το επικοινωνιακό τρικ της ανακοίνωσης ενός πακέτου μέτρων.

Σε αυτό περιλαμβάνονται δράσεις με έναν οριζόντιο «κόφτη»: τη μείωση του τζίρου στο σύνολο του 2020 και όχι σε συγκεκριμένες περιόδους όπως α’ τρίμηνο κ.τ.λ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο κονδύλι για το 2021, που πλέον αγγίζει τα 11,6 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά νέες παρεμβάσεις, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί το «λίφτινγκ» στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις με το ποσό των 527.000.000 ευρώ, το οποίο δεν θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος, όπως επίσης και τον χρόνο αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων που εκτείνεται πλέον, έως το 2027.

Το οικονομικό επιτελείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης για τους ερχόμενους μήνες, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ξανά η εισήγηση για νέα επέκταση του lockdown, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην ανακοίνωση ενός 8ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για τα ενοίκια του Απριλίου.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που ληφθούν οι συγκεκριμένες δράσεις, το κονδύλι θα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για φέτος. Μια τέτοια εξέλιξη δε, θα έφερνε σε ακόμα πιο δυσχερή θέση την Ελλάδα, καθώς ήδη το κονδύλι που έχει διαθέσει για μέτρα στήριξης έχει υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει νέα αύξηση των κρατικών ενισχύσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ