Συνεχίζονται στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca

Την απόφαση να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα πήρε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή εξέτασε τα ως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και αποφάσισε ομόφωνα πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της τής 11ης Μαρτίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO, καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Συμπερασματικά, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, η επιτροπή εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Παράλληλα, χθες συνεδρίασε και η επιτροπή ασφάλειας του EMA, η οποία επανεξέτασε τις υπάρχουσες πληροφορίες, όπως και ο ΠΟΥ. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Εμερ Κουκ τόνισε ότι η αναλογία ρίσκου – οφέλους είναι υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο τα συμπεράσματα αναμένονται την Πέμπτη.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν. Υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων» δήλωσε η Εμερ Κουκ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ