Επιστράτευση 200 γιατρών με φύλλο πορείας!

Τα παρακάλια της κυβέρνησης δεν έπιασαν τόπο στους ιδιώτες, που δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους!

Ο κόμπος έφτασε στο… χτένι, καθώς η ανταπόκριση από τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού είναι απογοητευτική.

Λίγο περισσότεροι από 50 γιατροί απάντησαν θετικά στο κάλεσμα, με την κυβέρνηση να προχωρά τις επόμενες ώρες σε επιστράτευση, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρόκειται για μια κίνηση που άργησε πολύ, πήρε αρκετές παρατάσεις, μήπως βρεθεί χρυσή τομή, ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί δεν φάνηκε να βάζουν νερό στο κρασί τους.

Μάλιστα, ούτε το κίνητρο των αφορολόγητων 2.000 ευρώ έκαμψε τις αντιστάσεις τους, μισθός που κρίθηκε προκλητικός, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, που δίνουν εδώ και έναν χρόνο ηρωική μάχη κατά του φονικού ιού, πληρώνονται με πολύ λιγότερα. Την ώρα που η κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά να προχωρήσει σε επιστράτευση και παρακαλούσε τους ιδιώτες, τα νοσοκομεία της Αττικής βίωναν εφημερίες τρόμου.

Πολλά αρχίζουν εφημερία χωρίς άδεια κλίνη ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους, μήπως βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. «Εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών» είπε στο Open o πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης, με την Ελένη Αντωνιάδου, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», να συμπληρώνει: «Η αλήθεια είναι ότι φορτωθήκαμε. Περιμένουμε ότι θα είναι πιο δύσκολα».

Οι αιτίες του «πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών κρύβονται στις εσωτερικές εντάσεις της Ν.Δ. και στα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που στηρίζει μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα, η επιστράτευση «κολλούσε» σε ενδοπαραταξιακά ζητήματα, καθώς η πλειονότητα των γιατρών πρόσκειται στη Ν.Δ. και άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο… και ένα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών το Σάββατο ο Βασίλης Κικίλιας άφησε σαφείς αιχμές. «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να μη θέλει να έρθει να βοηθήσει» ήταν το δηκτικό σχόλιο του υπουργού Υγείας. Από την πλευρά τους, ο ΙΣΑ και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης ανέφεραν σε γραπτή δήλωση: «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση ενάντια στον κοινό εχθρό».

Οι βασικές ειδικότητες που θα κληθούν, όταν γίνει η επιστράτευση, είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. Οπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το φύλλο, στο οποίο θα αναγράφονται η ημερομηνία και η ώρα που οι γιατροί θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, ο νόμος προβλέπει κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ