Εντόπισαν τον ιό της γρίπης των πτηνών σε νεκρό πελεκάνο στη λίμνη της Καστοριάς!

Ανησυχία επικρατεί στην Καστοριά έπειτα από τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών σε έναν νεκρό πελεκάνο, μετά τα δείγματα που ελήφθησαν από νεκρά πουλιά, που κείτονται πέριξ της λίμνης.

Τα δείγματα εξετάστηκαν εξονυχιστικά από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών τύπου Α και σε ένα ανιχνεύτηκε το γονίδιο του ιού.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνιστά να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτη Ηλιάδη, τα έως σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος του ιού προσβάλλει αποκλειστικά τα πτηνά.

Πιο επιρρεπή στη νόσο είναι τα πουλερικά, όπως οι όρνιθες και οι γαλοπούλες, παρά τα άγρια πτηνά, όπως οι αγριόπαπιες και οι κύκνοι, που μπορεί να προσβάλλονται από τον ιό, αλλά τον απεκκρίνουν.

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι, εξαιτίας των άγριων πτηνών στην περιοχή της λίμνης, μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε μονάδες εκτρεφόμενων πουλερικών.

Η σύσταση στους ιδιοκτήτες είναι να αποκλείσουν με ειδικά δίχτυα την επαφή των πτηνών τους με την άγρια πανίδα και να τηρούν μέτρα υγιεινής στις μονάδες εκτροφής. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των πτηνών να ακολουθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα τα πουλερικά δεν πρέπει να ποτίζονται με νερό που προέρχεται από δεξαμενή η οποία είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον και τα άγρια πτηνά.

Επισημαίνεται, δε, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος σε μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους της δυτικής Μακεδονίας. Τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου απευθύνονται και στους κυνηγούς που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, στους οποίους συστήνεται να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον κυνηγετικό τους εξοπλισμό, να μη σιτίζουν πουλερικά ή κατοικίδια με υπολείμματα θηραμάτων και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό και τη μαγειρική των πτερωτών θηραμάτων τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ