Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον...

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι...

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 21 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μεταξύ απόρριψης και υποτέλειας προτιμήστε τις ειλικρινείς συζητήσεις...

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το λιανεμπόριο και η έξοδος των πολιτών τα Σαββατοκύριακα!

Αρχισε επισήμως η χαλάρωση των μέτρων, μετά τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και παρά τη διάσταση απόψεων μεταξύ τους. Η απόφαση είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη, φέρνοντας προ τετελεσμένου τους ειδικούς. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε την εισήγηση στην επιτροπή, είχε ήδη προεξοφλήσει την άρση των περιορισμών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση πολλών επιστημόνων, που βλέπουν ακόμη μία φορά το κυβερνητικό επιτελείο να τους «καπελώνει», βάζοντας ως εισηγητή το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η συνεδρίαση της επιτροπής καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, καθώς εξελίχθηκε σε γρίφο η… φόρμουλα της χαλάρωσης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι ήταν διστακτικοί στο άτακτο άνοιγμα που ετοίμαζε η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Οπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε ο υφυπουργός, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ειδικός κωδικός

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο για ως τρία άτομα ή μία οικογένεια. Οσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο υφυπουργός είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τονίσει ότι τον τελευταίο χρόνο διανύουμε μία υγειονομική κρίση, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτιο υγειονομικά, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται. «Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αντέξει το ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Σε αυτό το διάστημα, προσοχή! Ο,τι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά. Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά στον κίνδυνο. Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική σας και των γύρω σας».

Το Θριάσιο

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί και άλλο. Συγκεκριμένα, από τις 7 Απριλίου το Θριάσιο μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid με 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά θα αναπτύξει ως 180 κλίνες Covid. Ολα τα non Covid περιστατικά θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και στην εφημερία, μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ: 16 στο «Γεννηματάς», πέντε στον Ευαγγελισμό, πέντε στο Λαϊκό, επτά στο Ιπποκράτειο, τέσσερις στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και τέσσερις στο Αττικόν. Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πλέον «μας ανησυχεί η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης», γι’ αυτό θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...