Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Σοκ από τον αξιωματούχο του ΕΜΑ: «Ύποπτο για θρομβώσεις το εμβόλιο της AstraZeneca»

Την ήδη μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων ήρθε να επιτείνει χθεσινή δήλωση αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις που παρουσιάζονται σε μερίδα του πληθυσμού, την ώρα, μάλιστα, που οι εμβολιασμοί, αν και αργά, προχωρούν, ενώ το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας πρωτοστατεί.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να πούμε πλέον ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακριβώς εκείνο που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους – οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια» τόνισε, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του, ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλιέρι σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε ότι, όσο περνά ο καιρός, «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πει κανείς ότι δεν υπάρχει σχέση του εμβολίου με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Επιτροπή ασφάλειας

Μερικές ώρες αργότερα ωστόσο, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις και ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτών, ο EMA εξέδιδε ανακοίνωση για το θέμα, γνωστοποιώντας πως συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων και ότι η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα. «Η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε ο EMA, που εδρεύει στο Αμστερνταμ. Πάντως, και ο Καβαλιέρι τόνισε ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών Αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και πως «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», όμως «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες».

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες συνδέονται με το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως και να πρέπει να αξιολογηθεί η σχέση κόστους – οφέλους όσον αφορά τις νέες γυναίκες, που, από τη μια, είναι αυτές οι οποίες εμφάνισαν κατά κύριο λόγο θρομβοεμβολές και, από την άλλη, νοσούν συνήθως από τον SARS-CoV-2 με ηπιότερα συμπτώματα.

Περιπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, διά στόματος της επικεφαλής του Εμερ Κουκ, ότι ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως -και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον Covid-19-, αλλά και πως και η Κομισιόν βρίσκεται σε επιφυλακή για το θέμα. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη» έκανε γνωστό η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....