Σοκ από τον αξιωματούχο του ΕΜΑ: «Ύποπτο για θρομβώσεις το εμβόλιο της AstraZeneca»

Την ήδη μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων ήρθε να επιτείνει χθεσινή δήλωση αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις που παρουσιάζονται σε μερίδα του πληθυσμού, την ώρα, μάλιστα, που οι εμβολιασμοί, αν και αργά, προχωρούν, ενώ το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας πρωτοστατεί.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να πούμε πλέον ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακριβώς εκείνο που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους – οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια» τόνισε, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του, ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλιέρι σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε ότι, όσο περνά ο καιρός, «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πει κανείς ότι δεν υπάρχει σχέση του εμβολίου με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Επιτροπή ασφάλειας

Μερικές ώρες αργότερα ωστόσο, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις και ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτών, ο EMA εξέδιδε ανακοίνωση για το θέμα, γνωστοποιώντας πως συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων και ότι η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα. «Η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε ο EMA, που εδρεύει στο Αμστερνταμ. Πάντως, και ο Καβαλιέρι τόνισε ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών Αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και πως «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», όμως «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες».

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες συνδέονται με το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως και να πρέπει να αξιολογηθεί η σχέση κόστους – οφέλους όσον αφορά τις νέες γυναίκες, που, από τη μια, είναι αυτές οι οποίες εμφάνισαν κατά κύριο λόγο θρομβοεμβολές και, από την άλλη, νοσούν συνήθως από τον SARS-CoV-2 με ηπιότερα συμπτώματα.

Περιπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, διά στόματος της επικεφαλής του Εμερ Κουκ, ότι ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως -και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον Covid-19-, αλλά και πως και η Κομισιόν βρίσκεται σε επιφυλακή για το θέμα. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη» έκανε γνωστό η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ