Οι άνδρες παλαιάς… κοπής είναι ιδανικοί στη φροντίδα των μωρών τους

Brutal… χαζομπαμπάδες

Οι άνδρες… παλιάς κοπής φαίνεται ότι είναι καλύτεροι πατεράδες. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσαν ότι άνδρες με αυξημένη ανταγωνιστικότητα και τάση στην περιπέτεια αλλά και την κυριαρχία αποδεικνύονται πιο περιποιητικοί απέναντι στα μωρά παιδιά τους.

Αν και τα παραπάνω χαρακτηριστικά συχνά αποδίδονται σε παλιομοδίτικα αρσενικά στερεότυπα που λειτουργούν σε βάρος της γυναίκας και εκδηλώνονται με αποστασιοποίηση από τη… λάντζα των παιδιών, τώρα συνδέονται με πιο θετικές γονεϊκές συμπεριφορές.

Η καθηγήτρια Σάρα Σάλιβαν, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας, σχολίασε ότι «αν οι πατεράδες μπορούν να διατηρήσουν τα καλύτερα από τα στερεοτυπικά ανδρικά χαρακτηριστικά, χωρίς τις αρνητικές τους πτυχές όπως ο επιθετικός σεξισμός, αυτό θα ήταν καλό για τις οικογένειες».

Στην έρευνα οι ειδικοί ανέλυσαν τις συμπεριφορές ανδρών με υψηλό επίπεδο μόρφωσης σε ζευγάρια που έφερναν εισόδημα στο σπίτι και οι δύο για να δουν τι αντίκτυπο έχει ο στερεοτυπικός ανδρισμός στις γονεϊκές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα τους ζητήθηκε να διατυπώσουν την άποψή τους για τη συμμετοχή του άνδρα σε βασικά κομμάτια της περιποίησης του μωρού, όπως είναι να πλένουν, να ταΐζουν και να ντύνουν το παιδί. Έπειτα από παρακολούθηση μηνών προέκυψε ότι αυτοί που αναγνώριζαν τον εαυτό τους ως παραδοσιακά σκληροτράχηλα αρσενικά ήταν και αυτοί που συμμετείχαν περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών τους.

«Αυτοί οι άνδρες συνδυάζουν τις παραδοσιακές πτυχές του ανδρισμού με νέα ιδανικά διαπαιδαγώγησης, για να δημιουργήσουν νέες πατρικές ταυτότητες. Μπορεί να βρισκόμαστε στη μετεξέλιξη της πατρότητας» διαπιστώνει η Σάλιβαν. Ωστόσο, αυτοί που εκδήλωναν πιο έντονα σεξιστική στάση, την οποία συνέδεαν με τον σαφή διαχωρισμό ρόλων μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεν σημείωσαν την ίδια καλή επίδοση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ