Η NASA κατάφερε να σηκώσει ελικόπτερο στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη!

Με επιμονή και εφευρετικότητα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, η ανθρωπότητα κατάφερε να πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πτήση σε άλλον πλανήτη εκτός της Γης. Την ιστορική πτήση έκανε ελικόπτερο της NASA, το οποίο κατάφερε να σηκωθεί περίπου τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

«Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το (ελικόπτερο) “Ingenuity” πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλον πλανήτη» δήλωσε μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA μέσα σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς στην αίθουσα ελέγχου.

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τραβήχτηκε από το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» (Επιμονή), με το οποίο το «Ingenuity» (Εφευρετικότητα) έφτασε στον κόκκινο πλανήτη πριν αποσπαστεί από αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση. Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επί τόπου και ύστερα από 30 δευτερόλεπτα να προσεδαφίζεται με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη.

Το ίδιο το ελικόπτερο μάλιστα έστειλε στη Γη και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η σκιά του ενώ βρίσκεται πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

Η πτήση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 11 Απριλίου, όμως καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που εμφανίσθηκε κατά τη δοκιμή των ελίκων του. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, καθώς η ατμόσφαιρα στον Άρη έχει πυκνότητα μόνο 1% της γήινης και οι έλικες μπορούν να σηκώνουν το βάρος του ελικοπτέρου πιέζοντας τον αέρα, καθώς περιστρέφονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ