Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Έρωτες παράνομοι – Τα ζευγάρια των τηλεοπτικών σειρών που μας έβαλαν στη...

Αν η ελληνική μυθοπλασία έχει πάρει τα σκήπτρα από...

Ο Χρήστος Μάστορας στα χνάρια του Στέλιου Καζαντζίδη

Ο Χρήστος Μάστορας θα γίνει… Στέλιος Καζαντζίδης στη μεγάλη...

Κρινιώ Νικολάου: «Ο Χατζιδάκις μού… φώτισε τους καλλιτεχνικούς δρόμους»

Η Κρινιώ Νικολάου είναι μια τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια που...

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου παραμένει στον ΑΝΤ1!

Το τηλεοπτικό μέλλον του Γρηγόρη Αρναούτογλου έχει γίνει θέμα...

Καταγγελία Μαμαλάκη: «Η κυβέρνηση τελειώνει με πραξικόπημα το ΚΕΘΕΑ»

Μια προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια επιδιώκει ο «βετεράνος» της κουζίνας Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος υπήρξε επί έξι ολόκληρα χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, σήμερα χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις αλλαγές στο σύστημα του κέντρου, τις οποίες θεωρεί τραγικές.

  • Από την
    Ιωάννα Τσέφλιου

Φανερά λυπημένος από τις εξελίξεις, ο διάσημος σεφ περιγράφει στην «Espresso» τον τρόπο με τον οποίο έγινε «κομμάτι» του ΚΕΘΕΑ, την ανάμειξή του με τους εξαρτημένους, αλλά και τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες, όπως λέει, θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στην εξαφάνιση του κέντρου.

«Τον Σεπτέμβριο του 2010 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη εκπαίδευσης της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ εν δράσει, που δραστηριοποιείται στις φυλακές. Μου ζήτησε να επισκεφτώ τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ως εθελοντής. Αποφάσισα να πάω και σύντομα βρέθηκα να αναδιοργανώνω την κουζίνα της κοινότητας, να κάνω καταμερισμό των εργασιών, να φτιάχνω καλύτερα μενού για τις γυναίκες, πιο υγιεινά και με τον τρόπο αυτό “κόλλησα”, γιατί είδα ότι εκτιμούσαν το έργο μου τόσο οι θεραπευτές όσο και οι θεραπευόμενοι, δημιουργήθηκε, αν θέλεις, μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε εμένα και στα κορίτσια, που δεν σου κρύβω ότι με ωφέλησε κι εμένα τον ίδιο ψυχολογικά» αποκαλύπτει ο κ. Μαμαλάκης, εξηγώντας πως η σχέση του με τα κορίτσια δεν περιοριζόταν μόνο στη μαγειρική.

Οπως λέει, είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κρατουμένων και εκείνες του μιλούσαν, καθώς είχαν δημιουργήσει μια εξαιρετική σχέση, η οποία αποτυπωνόταν τόσο στις συζητήσεις τους όσο και στη δουλειά.

«Η μαγειρική, όταν γίνεται οργανωμένα, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας, μαθαίνεις να δουλεύεις στο πλαίσιο της ομάδας, συνεργάζεσαι, ξέρεις πως όταν τελειώνεις μια εργασία που σου έχουν αναθέσει, ενημερώνεις τον αρμόδιο, προκειμένου να σου αναθέσει μια καινούργια. Είναι ένα είδος κοινωνικοποίησης, λοιπόν, που συνιστά απαραίτητο εργαλείο για τον θεραπευόμενο, στο κομμάτι της απεξάρτησης» εξηγεί.

Δύο χρόνια αργότερα

Η ανάμειξή του με το ΚΕΘΕΑ ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 2012, όταν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων, με τα οποία είχε σχέσεις και είχαν δει τη δουλειά του, τον πρότειναν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου. Από τότε έως και το 2019 ο κ. Μαμαλάκης εξελέγη σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές.

«Αυτή ήταν η σχέση μου με το ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μας “παραιτήσει”, καταργώντας το νόμιμο εκλεγμένο συμβούλιο και βάζοντας ένα δικό της. Νομίζω πως στο βάθος οι λόγοι που έγινε αυτή η αλλαγή είναι καθαρά πολιτικοί» καταγγέλλει ο σεφ στην «Espresso».

Σε ό,τι αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τις δηλώσεις του περί «κατάργησης της ιδεολογικής ηγεμονίας», ο κ. Μαμαλάκης εξηγεί ότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ στο Δ.Σ. οτιδήποτε που να παραπέμπει σε ηγεμονία.

«Ο καθένας λέει ό,τι του αρέσει, προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα της καθαίρεσης ενός εκλεγμένου συμβουλίου. Το Δ.Σ. λειτουργούσε πολύ δημοκρατικά, ο καθένας διεκπεραίωνε τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί, δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση κάποιο είδος ηγεμονίας, καταπίεσης ή οτιδήποτε τέτοιο. Ωστόσο, ξαναλέω, ο καθένας για να δικαιολογήσει κάποια πράγματα λέει ό,τι θέλει» συμπληρώνει.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης καθιστά σαφές ότι η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ πριν από αυτές τις ριζικές αλλαγές ήταν πλήρως αποτελεσματική, αφού κάθε χρόνο έβγαιναν στην κοινωνία περισσότερα από 200 άτομα υγιή και απεξαρτημένα.

«Κάθε χρόνο κάναμε μια τελετή αποφοίτησης, όπως τη λέγαμε, όπου τα άτομα που έβγαιναν υγιή στην κοινωνία ήτανε περίπου το λιγότερο 170, 200, 210. Το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του προγράμματος αποδεικνύεται έμπρακτα και θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό» επισημαίνει.

Ο διάσημος σεφ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο νεοσύστατο συμβούλιο, κάνοντας λόγο για τραγικά λάθη στα προγράμματα, που θα έχουν αντίκτυπο στους θεραπευομένους.

«Το νυν Δ.Σ. εκπόνησε ένα προσχέδιο κανονισμού, το οποίο συρρικνώνει τις κοινότητες και από 60 τις κάνει 40. Ενώνει ανόμοια πράγματα μεταξύ τους, ανόμοιες καταστάσεις και προγράμματα, ενώνει την κοινότητα του τζόγου, του διαδικτύου, του αλκοολισμού, με εκείνη των φυλακών, πράγμα πολύ δύσκολο γιατί κάθε περίπτωση εξάρτησης είναι σαφώς διαφορετική. Το προσχέδιο μιλάει στο τέλος για μείωση βλάβης και όχι αποθεραπεία, δηλαδή απεξάρτηση. Η αποτοξίνωση κρατάει μερικές ημέρες, η απεξάρτηση διαρκεί χρόνια. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει πέσει στις ουσίες, ακόμα και αν αποτοξινωθεί σωματικά, για να καταφέρει να βγάλει ψυχολογικά τα ναρκωτικά από τη ζωή του χρειάζεται πολύ χρόνο. Εμάς, αυτή ήταν η δουλειά μας» σημείωσε.

«Κωφεύουν»

Τέλος, ο κ. Μαμαλάκης κάνει μια εφιαλτική πρόβλεψη στην «Espresso», αφού εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου το ΚΕΘΕΑ θα απορροφηθεί από κάποιον άλλον οργανισμό και στο τέλος θα εξαφανιστεί τελείως.

«Είναι πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει χαμός από τους Συλλόγους Εργαζομένων και τους Συλλόγους Γονέων. Προσπαθούν να συζητήσουν με το νέο συμβούλιο, αλλά δεν έχουν εισακουστεί και μάλλον ούτε πρόκειται. Οπως φαίνεται, αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν κωφεύουν. Εγώ από την πλευρά μου ζητάω προσωπική συνάντηση με τον κ. Κικίλια και τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τους εξηγήσω -επειδή γνωρίζω το πολιτικό πρόβλημα σε βάθος- ότι η αντίδραση αυτή δεν είναι η σωστή και ότι θα μπορούσαν να λάβουν άλλα μέτρα, πιο ήπια και πιο σωστά για τα προγράμματα και τα μέλη τους. Ωστόσο, το αίτημά μου δεν έχει βρει ανταπόκριση. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον το ΚΕΘΕΑ και η δράση του θα απορροφηθούν από παρόμοια κέντρα και στο τέλος θα εξαφανιστούν» καταλήγει ο κ. Μαμαλάκης.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαζύγιο για γνωστή πρωταγωνίστρια; Κανείς δεν θα περίμενε αυτόν τον χωρισμό

Η πρωταγωνίστρια και θεατρικός συγγραφέας ακούγεται πως βρίσκονται μια ανάσα πριν το διαζύγιο αλλά ακόμα δε διαψεύσθηκε ή επιβεβαιώθηκε κάτι.

Το ξανθό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι σήμερα ταλαντούχα ηθοποιός

Πόζαρε στον φωτογραφικό φακό των γονιών της μερικά χρόνια πριν η μικρούλα της φωτογραφίας.

Έμεινε μόνο με τις υποσχέσεις ο Μάρκος Σεφερλής

Του την έφερε ο Σκάι; Χωρίς το «Ορκιστείτε, παρακαλώ»...

Διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια γνωστή παρουσιάστρια

Δύσκολες στιγμές περνάει γνωστή παρουσιάστρια γιατί διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια.

Μάρθα Βούρτση: Σπάνια δημόσια εμφάνιση για τη σπουδαία ηθοποιό στα 87 της

Η Μάρθα Βούρτση υπήρξε από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς...

Την αγαπήσαμε ως ξανθιά αλλά υπήρξε μια κούκλα και καστανή!

Εντελώς αγνώριστη η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας καθώς δε θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή της εικόνα.

Τέτα Καμπουρέλη: Το ταξίδι σε Μόναχο – Σάλτσμπουργκ με τον σύντροφό της

Ενα ταξίδι στο εξωτερικό που πληροφορηθήκαμε ότι έκανε πριν...