Μέσω συσκευών και τεστ θα γίνεται διάγνωση για καρκίνο του μαστού και του διαβήτη

Τα δάκρυα δεν μαρτυρούν μόνο την ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και την κατάσταση της υγείας μας, αφού μπορούν, όπως φαίνεται, να παρέχουν εγκαίρως στοιχεία για την πιθανότητα καρκίνου, διαβήτη αλλά και αυτοάνοσων. Το ίδιο, δε, μπορεί να κάνουν το κερί των αυτιών και ο ιδρώτας!

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη διερευνά τη διαγνωστική αξία των εκκρίσεων, που μπορούν να ληφθούν χωρίς την επώδυνη λύση της βελόνας, δηλαδή των αιματολογικών εξετάσεων ή των πιο ακριβών απεικονιστικών. Μηχανικοί του πανεπιστημίου του Κόμπε στην Ιαπωνία αναπτύσσουν μια συσκευή που χρησιμοποιεί τα δάκρυα για τη γρήγορη και εύκολη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Τα δάκρυα συλλέγονται με μια λωρίδα χαρτιού και τοποθετούνται σ’ ένα σκάνερ, που τα εξετάζει για εξωσώματα, σωματίδια που λειτουργούν ως μεταφορείς μεταξύ κυττάρων, μεταφέροντας από γονίδια μέχρι πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, αν έχουν προέλθει από καρκινικό κύτταρο, θα μεταφέρουν μεταλλαγμένα γονίδια και πρωτεΐνες. Η συσκευή μπορεί να είναι διαθέσιμη από την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα μια άλλη ομάδα επιστημόνων, στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, χρησιμοποιεί τα δάκρυα για να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη να παρακολουθούν τα σάκχαρό τους, ενώ Ούγγροι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ντεμπρέσεν αναπτύσσουν τεστ δακρύων για Αλτσχάιμερ, καθώς διαπίστωσαν ότι όσοι το εκδηλώνουν έχουν νωρίτερα χαρακτηριστικές αλλοιώσεις σε πρωτεΐνες των δακρύων. Τέλος, το κερί των αυτιών μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση και την παρακολούθηση της κατάθλιψης και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το στρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ