Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Το… χρίσμα στην Ντενίση θα έδινε η Γερονικολού, αν παντρευόταν τον Τσιμιτσέλη

«Η Μιμή είναι πολύ φίλη μας, κάνουμε και παρέα,...

«Οδηγός» για… χαλαρή μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα πιο «βαρύ» φαγητό το βράδυ του Μ. Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα κρύβει ορισμένους κινδύνους.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Για τον λόγο αυτό η μετάβαση θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ιδιαιτέρως στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, καθώς, αφενός, καταναλώνεται κατά τις βραδινές ώρες, αφετέρου, έρχεται αμέσως μετά την περίοδο νηστείας.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένες βασικές οδηγίες κατά τα εορταστικά τραπέζια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το φαγητό χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό. Ετσι, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα.
  • Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά ή επιλέξτε κοτόσουπα.
  • Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε από το τραπέζι.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  • Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το αρνί.
  • Καταναλώστε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
  • Προτιμήστε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ.
  • Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι στις οποίες, αντί για ζωικό βούτυρο, θα χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη, ώστε να… γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι να προσέχουν

  • Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.
  • Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή / και το έντερο. Τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς το Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφύγετε να φάτε βαριά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αρκεστείτε σε λίγη μαγειρίτσα ή σε λίγο ψητό κρέας χωρίς πέτσα, με άφθονη σαλάτα και ένα αβγό βραστό.
  • Ατομα με προβλήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση. Η απότομη μετάβαση από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό, πιο δύσπεπτο, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

Οσοι από εσάς έχετε λίγο «τσιμπημένη» πίεση ή πρόβλημα με την καρδιά αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και μην προσθέτετε αλάτι σε αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...