Πνοή στους εμβολιασμούς με τη συμμετοχή των νέων – Γιατροί λύνουν απορίες στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς οι νέοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελευθερία» έχουν δώσει νέα «πνοή» στη διαδικασία.

Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44. Αυτό τον μήνα αρχίζει η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία». Από αύριο αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος, με την ανάπτυξη 1.500 εμβολιαστικών κέντρων, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2.500.000 εμβολιασμοί και τον Ιούνιο άλλοι 4.000.000.

Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένουμε από την Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από τη Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρία Johnson & Johnson 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου.

Στις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχουν προκύψει στις ΗΠΑ, όπου έχει πλέον εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού, απαντούν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πώς ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

Η μέγιστη προστασία του εμβολίου είναι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων και δύο εβδομάδες μετά τη δόση ενός εμβολίου Johnson & Johnson.

Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Οταν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, θεωρείται ασφαλές να περπατάει και να αθλείται σε εξωτερικό χώρο, να βρίσκεται σε μικρές μαζώξεις με εμβολιασμένα ή μη άτομα και να γευματίζει σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να συνεχίσει να φοράει μάσκα σε εκδηλώσεις με πολύ συγχρωτισμό.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;

Θα μπορούσε να παραλειφθεί η μάσκα σε συναθροίσεις με εμβολιασμένα άτομα ή αν οι μη εμβολιασμένοι είναι από ίδια οικογένεια. Ατομα μεγάλης ηλικίας ή σοβαρών συνοσηροτήτων καλό θα ήταν να φοράνε μάσκα πάντα, όταν συναναστρέφονται άτομα μη εμβολιασμένα.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;

Θεωρητικά οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν εντός των συνόρων, χωρίς τεστ ή καραντίνα. Ωστόσο, είναι σημαντικό στα ταξίδια να τηρούνται μέτρα προφύλαξης. Για ταξίδι στο εξωτερικό, ανάλογα με τον προορισμό, το άτομο πρέπει να ελέγξει αν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή καραντίνα στην επιστροφή.

Τι κάνω, αν έρθω σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα;

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν παρακολούθηση συμπτωμάτων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ