«Βόμβα» από το ΣτΕ – Το κράτος θα αποζημιώνει για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο σε περιπτώσεις θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από εμβολιασμούς

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο σε περιπτώσεις θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από εμβολιασμούς.

Αυτό προβλέπει απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τον θάνατο παιδιού που έκανε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για περιστατικά θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το Δημόσιο είναι υπόχρεο αποζημίωσης σε θύματα αλλά και στους συγγενείς, εφόσον έχουν υποστεί βλάβες στην υγεία τους ή ακόμη και θάνατο έπειτα από εμβολιασμό.

Αφορμή για την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ αποτέλεσε η υπόθεση μαθήτριας της Ε’ Δημοτικού, η οποία εμβολιάστηκε όταν ήταν 7 ετών με το τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ). Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου το κορίτσι παρουσίασε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εισήχθη σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε σωρεία εξετάσεων, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι έπασχε από «υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα έπειτα από ιλαρά (van Bogaert)», η οποία προκάλεσε «εκφύλιση της λευκής φαιάς εγκεφαλικής ουσίας, σπασμούς, επιληψία, νοητική καθυστέρηση».

Επιληπτικές κρίσεις

Παρά τη χορηγηθείσα αντιιική θεραπεία, το παιδί δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Είχε επιληπτικές κρίσεις και επικοινωνούσε με το περιβάλλον μόνο με το βλέμμα. Το κορίτσι έμεινε εννέα χρόνια σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση και απεβίωσε από πανεγκεφαλίτιδα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η μητέρα του κοριτσιού διεκδίκησε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από το Δημόσιο και τον δήμο της περιοχής κατοικίας της, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η κόρη της εξαιτίας της βλάβης της υγείας της, που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της στα δημοτικά ιατρεία.

Στην αγωγή αποζημίωσης ανέφερε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι μόνον δεν την προστάτευσε, αλλά μία παρενέργεια προκάλεσε στο κορίτσι ιλαρά, η οποία οδήγησε στην ανίατη πάθηση της σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας, με αποτέλεσμα να πεθάνει.
Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδικάστηκε στη μητέρα του κοριτσιού αποζημίωση 200.000 ευρώ. Ακολούθησε αναίρεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο.

Δικαίωση

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με πρόεδρο του Α’ τμήματος την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ολγα Ζύγουρα, με την υπ’ αριθμ. 622/2021 απόφασή τους δικαίωσαν την οικογένεια του άτυχου κοριτσιού.

Δέχτηκαν ότι η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερέβη τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.

Για τους λόγους αυτούς το ΣτΕ έκρινε ότι ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ