Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ανεξέλεγκτος πύρινος εφιάλτης στην Κορινθία – Άργησε να «ξυπνήσει» το 112

Σοβαρά ερωτήματα για τον βαθμό οργάνωσης της Πολιτείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης γεννά η μη ενεργοποίηση του αριθμού 112 από την πρώτη στιγμή στην καταστροφική πυρκαγιά που καίει από προχθές το βράδυ τον Σχίνο Κορινθίας, παρά το γεγονός ότι κινδύνεψαν σπίτια και κατοικίες.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ενημερώθηκαν, προκειμένου να μην… επικρατήσει πανικός.

«Προληπτικά και πολύ πριν φτάσει η φωτιά στους οικισμούς έγινε η πραγματοποίηση της απομάκρυνσής τους. Δεν κρίθηκε απαραίτητο, αντιλαμβάνεστε πως κάποιο μήνυμα που θα σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταλεί με μεγάλη προσοχή για ευνόητους λόγους» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής φέρνουν στον νου τις κωμικοτραγικές δηλώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τον περασμένο Αύγουστο, όταν μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια είχε υπερασπιστεί το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκαν τα μηνύματα από το 112, υποστηρίζοντας ότι «αν το είχαμε ενεργοποιήσει, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»…

Το… μεσημέρι

Χθες, πάντως, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης ο ίδιος ανέφερε: «Ενεργοποιήθηκε το 112, όταν κρίθηκε αναγκαίο και συγκεκριμένα το μεσημέρι» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η φωτιά ξεκίνησε στις 21.45 το βράδυ της Τετάρτης με ακραίες καιρικές συνθήκες και ανέμους ως 8 μποφόρ. «Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις. Ολα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο» συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο. Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η φωτιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάποιες εστίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, αλλά η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται προς τα Μέγαρα, ενώ ενισχύονται οι άνεμοι, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αιγειρούσες, Ντουράκος Χάνι, Δερβένι, Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, ενώ απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, από τους οικισμούς Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, και από τις δύο ιερές μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

5307164

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου Δημήτρης Δεσύλλας, η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και τεράστια έκταση δάσους έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ κάηκαν και εξοχικά σπίτια.

«Στις Βαμβακιές, μάθαμε, έχουν καεί πέντε σπίτια, στη Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από πέντε γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ, είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση» αναφέρει και προσθέτει:

«Είμαι εδώ από τη στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη, ήμασταν μέσα στη φωτιά. Δυστυχώς είχε αέρα, με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει, και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Εγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά».

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Αρκετοί πάντως ήταν εκείνοι που ανέφεραν ότι εξαιτίας της καραντίνας δεκάδες ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα εξοχικά τους και συνεπώς να τα καθαρίσουν, με αποτέλεσμα τα χόρτα και ειδικά τα ξερόχορτα που είχαν μαζευτεί να «βοηθήσουν» τη φωτιά στο καταστροφικό της έργο.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής, απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία έφτασε πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας ως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών – βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...