Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα ποιος είμαι, μιλούσαν για μένα»

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και...

Παναγιώτης Στάθης – Ευλαμπία Ρέβη: Μαζί σε καθημερινή ενημερωτική εκπομπή

Ένας «Πρωινός Τύπος»... πάει στο Open! Πυρετωδώς εργάζονται στο...

Κακούρης και Διδασκάλου μετά τις «Άγριες μέλισσες» ξανά μαζί στη νέα σειρά «Μαύρο Ρόδο»

Ο γοητευτικός ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης και η εξαιρετική συνάδελφός...

Ιουλία Καλλιμάνη: «Σάρωσε» στις τάσεις στο YouTube σε χρόνο dt με το ξεσηκωτικό medley της

Μέσα σε 48 ώρες, από την κυκλοφορία του medley-live unplugged της, με...

Μέγα δέος για την άγνωστη σημαία της Κρητικής Επανάστασης

Πανελλήνια συγκίνηση από την αποκάλυψη της «δημοκρατίας»! Εφερε στο φως το λάβαρο του 1821 που βρισκόταν από το 1830 στη Σύρο

Πανελλήνια συγκίνηση και ρίγος έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εφημερίδας «δημοκρατία», που έβγαλε πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τη θρυλική σημαία της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη, η οποία δεν είχε αποτυπωθεί ή φωτογραφηθεί ποτέ έως τώρα.

Το ιερό πολεμικό λάβαρο της Κρήτης βρισκόταν τα τελευταία 191 χρόνια στη Σύρο, όπου είχε μεταφερθεί από τον πρόεδρο της Καγκελαρίας Σφακίων Χατζή Ανδρέα Κριαρά το 1830, μετά το άδοξο τέλος της Κρητικής Επανάστασης που επιφύλαξε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου.

Εκτοτε βρισκόταν κλειδαμπαρωμένη στην οικία της οικογένειας στο κυκλαδονήσι και δεν εκτέθηκε ποτέ σε δημόσια θέα. Εως τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα «δημοκρατία» κανείς δεν την είχε δει ούτε περιγράψει.

Σφραγισμένο

Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για το περιεχόμενο της σημαίας, αλλά, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ιστορικών και τοπικών παραγόντων της Κρήτης και κυρίως των Σφακίων, απ’ όπου άρχισε η Επανάσταση στο νησί, το λάβαρο παρέμεινε «σφραγισμένο». Πολλοί έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την ύπαρξή του, καθώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τους λόγους που παρέμενε στο σκοτάδι.

Τελευταία φορά η («σφραγισμένη») σημαία είχε εκτεθεί δημόσια στις 23 Απριλίου 2018, σε μια λαμπρή εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, τον δήμο και τον τοπικό σύλλογο Κρητών, υπό τον Ιωάννη Τζιράκη, όταν πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των οστών του Χατζή Ανδρέα Κριαρά. Εκείνη τη μέρα τοποθετήθηκε σε μια ξύλινη προθήκη με γυάλινο τζάμι, την οποία είχε δωρίσει ο τότε δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός στον «φύλακα» της σημαίας Ανδρέα Κριαρά. Ομως δεν βγήκε στιγμή από το κουτί και κανείς δεν μπορούσε να εικάσει τι απεικονίζει. Οποιος αντίκρισε τη διπλωμένη σημαία κάτω από το τζάμι κατανόησε γιατί παρέμενε τόσο καιρό στο σκοτάδι: φτιαγμένη με πολύ λεπτό ύφασμα, είχε εκτεταμένες φθορές και μεγάλες τρύπες.

Κάπου στις αρχές του 2019 ο Ανδρέας Κριαράς έφυγε από τη ζωή και η πολεμική σημαία της Κρήτης πέρασε στα χέρια του γιου του. Ο σημερινός «φύλακάς» της Γιώργος Κριαράς έλαβε τη γενναία απόφαση να την επιστρέψει στη Μεγαλόνησο, δωρίζοντάς τη στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Παράλληλα, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφημερίδας «δημοκρατία» για φωτογράφιση και ανάδειξή της και τη μετέφερε στα γραφεία της μέσα στην ειδική θήκη όπου φυλάσσεται από το 2018. Γνωρίζοντας πόσο εύθραυστη είναι και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί περαιτέρω φθορά, κλήθηκε η συντηρήτρια υφάσματος Μαρία Ρέτσα να ξεδιπλώσει τη σημαία, εφόσον το επέτρεπε η κατάστασή της, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης.

Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν συγκινησιακά φορτισμένες και γεμάτες αγωνία. Με αργές και λεπτεπίλεπτες κινήσεις η κυρία Ρέτσα αποκάλυψε σε ανθρώπινα μάτια το πολεμικό λάβαρο της Κρήτης πρώτη φορά έπειτα από (ποιος ξέρει πόσες…) δεκαετίες!

Η σημαία έχει διαστάσεις 1 μ. x 1 μ. και εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με πολλά προεπαναστατικά λάβαρα στην Ελλάδα, ενώ έχει εξαιρετική ομοιότητα με την πολεμική σημαία της Μάνης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επαναστάτες της Κρήτης είχαν στενή επαφή με την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, είχαν συντονίσει τις ενέργειές τους και είχαν συμφωνήσει σε κοινά λάβαρα.

Φ2 GPS 3734 edit

Η σημαία είναι κατασκευασμένη από λευκό βαμβακερό πανί, με ραμμένους και στις δύο όψεις του γαλάζιους σταυρούς. Φαίνεται ότι κατασκευάστηκε εσπευσμένα, καθώς τα υλικά της είναι καθημερινής χρήσης και οι κεντιές ανομοιόμορφες και βιαστικές.

Αμφιπρόσωπη

Από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή, απαιτήθηκε ελάχιστος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Προφανώς οι επαναστάτες φρόντισαν να κατασκευάσουν πολλά τέτοια λάβαρα, για να εφοδιάσουν όλα τα πολεμικά τμήματά τους. Τελικά όμως μόνον αυτή διασώθηκε.

«Η εν λόγω σημαία ανήκει στον τύπο της λευκής με τον κυανό σταυρό στο κέντρο της, που εμφανίζεται και στη Μάνη την περίοδο της Επανάστασης. Αποτελείται από τεμάχια βαμβακερού υφάσματος, ραμμένα μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο εξ αυτών φέρει επίρραπτο τον σταυρό, που απαρτίζεται από λωρίδες βαμβακερού υφάσματος σε γαλάζιο χρώμα. Είναι αμφιπρόσωπη, με την ίδια ακριβώς σύνθεση και στην πίσω όψη της. Από τον τρόπο που είναι ραμμένα τα κομμάτια μεταξύ τους, αλλά και από το γεγονός ότι αυτά έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για “αυτοσχέδια” κατασκευή από υφάσματα καθημερινής χρήσης. Είναι γνωστό ότι, όταν στερούνταν προκατασκευασμένης σημαίας, οι αγωνιστές προέβαιναν στη χρήση μιας πρόχειρης αυτοσχέδιας.

shmaia

Λόγω της χρήσης της στα πεδία των μαχών αλλά και της μετέπειτα φύλαξής της σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία), διατηρείται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μερικές από τις φθορές που παρατηρήθηκαν με μια γρήγορη ματιά είναι σκισίματα και οπές που καταλαμβάνουν όλη την έκταση, απώλεια υλικού σε εκτεταμένο βαθμό, έντονος αποχρωματισμός και ξεθώριασμα του κυανού χρώματος, λεκέδες και απώλεια ελαστικότητας των ινών των υφασμάτων. Μια μελλοντική και ενδελεχής παρατήρηση και μελέτη της σημαίας θα οδηγήσει σίγουρα σε πιο ασφαλή συμπεράσματα» ανέλυσε η συντηρήτρια Μαρία Ρέτσα.

Η δημοσιοποίηση της σημαίας 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης είναι ένα ιστορικό γεγονός τεράστιας εθνικής σημασίας, που όμως επετεύχθη ερήμην της επίσημης Πολιτείας και της Επιτροπής 1821-2021, που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή της λόγω αμέλειας και αδιαφορίας. Η σημαία της Κρητικής Επανάστασης του 1821 θα κυματίσει ξανά στη μνήμη των χιλιάδων ηρώων επαναστατών που πολέμησαν με τρομερό σθένος επί 10 ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν κατάφεραν να απελευθερώσουν την Κρήτη ούτε να ενωθούν με τη μητέρα Ελλάδα, όπως ήταν ο διακαής πόθος τους!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επέτειο γάμου για γνωστό παρουσιαστή – «18 χρόνια γάμου και είναι και θα είναι πάντα το μωρό μου»

Την 18η επέτειο γάμου γιορτάζει ο καταξιωμένος παρουσιαστής και...

Μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών πόζαρε στην πρεμιέρα του γιου της

Η κυρία της φωτογραφίας είναι η μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών. Ο...

Μετά από οχτώ χρόνια γάμου συνεχίζουν να είναι τρελά ερωτευμένοι

Το γνωστό ζευγάρι βγήκε να διασκεδάσει και ο φωτογραφικός...

Απόβαση κοσμικών στη Βενετία για τη βάπτιση της κόρης του ζεύγους Κούστα

Η βάπτιση της δευτερότοκης κόρης του Γιάννη και της...

Δείτε πώς είναι σήμερα ο Νίκος Κατέλης

Ο Νίκος Κατέλης είχε γίνει γνωστός μέσα από την...