Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Μπάτε, σκύλοι, αλέστε στο κτήμα Τατοΐου! Εικόνες εγκατάλειψης και «παγίδες» για τους επισκέπτες

Εκεί όπου δεν μπόρεσε να πάει η κυρία Μενδώνη για να δει ποια είναι η εικόνα πίσω από τις κάμερες.

Tελικά μια επίσκεψη της «Espresso» στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου έμελλε να κινητοποιήσει ολόκληρο το υπουργείο Πολιτισμού! Αρκούσε η καταγραφή με τον φωτογραφικό φακό Κι όμως, αυτό συνέβη, όταν ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήμα των 47.000 στρεμμάτων!

  • Από τους
    ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ – ΣΤΑΥΡΟ ΒΡΑΝΑ

Μπήκαμε ανενόχλητοι στο βασιλικό κτήμα και φτάσαμε μέχρι τις κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μας ελέγξει και να ρωτήσει τον λόγο της επίσκεψής μας! Χρειάστηκαν δε παρά λίγα μόλις λεπτά για να διαπιστώσουμε την πλήρη εγκατάλειψη!

Oπως μπήκε στο βασιλικό κτήμα η «Espresso» για να καταγράψει την πλήρη εγκατάλειψης, έτσι μπορεί να μπει ο καθένας. Δεν έχει σημασία εάν αυτός που επισκεφτεί τον χώρο πηγαίνει για να δει τις εγκαταστάσεις ή να… αρπάξει κάτι που θα βρει στο διάβα του, μια και η εποπτεία στον χώρο είναι ανύπαρκτη! Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους είναι και μικρά παιδιά, αλλά φύλαξη δεν υπάρχει πουθενά!

φ1 αυτοκινητο

Χάος

Στο Τατόϊ κυριαρχούν το χάος, ενώ ελοχεύουν οι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα! Στέγες γκρεμισμένες, και δοκάρια φαγωμένα από τον χρόνο, που κανείς δεν ξέρει ποιον θα πλακώσουν και θα τον θάψουν κάτω από τα υπόλοιπα χαλάσματα… Η απίστευτη βλάστηση και τα αιωνόβια δέντρα που κατέρρευσαν τον δύσκολο χειμώνα που περάσαμε δημιούργησαν παγίδες που, αν δεν γίνουν αντιληπτές, μπορεί να αποβούν μοιραίες! Και το σκηνικό της εγκατάλειψης δεν σταματά εδώ!

Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ σέρνονται στο έδαφος. Άλλα καλυμμένα από την πλούσια βλάστηση και άλλα μαζί με μισογκρεμισμένους στύλους που στηρίζονται σε δέντρα πριν πέσουν στο έδαφος! Όλα αυτά και άλλα, ακόμη περισσότερα, γίνονται αντιληπτά με το φως της ημέρας. Το βράδυ το σκηνικό αλλάζει και θυμίζει άγριο χολιγουντιανό θρίλερ που τρομάζει και τον πιο έμπειρο περιπατητή, καθώς οι παγίδες πολλαπλασιάζονται σε κάθε βήμα.

φ2 στέρνα

Πριν από περίπου επτά χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού είχε φράξει τα περισσότερα περάσματα, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στα ανοίγματα των κτιρίων. Όλα αυτά έχουν πάει πλέον… περίπατο, εν αναμονή της περιβόητης έναρξης των έργων. Κατά καιρούς το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου προχωρά σε καταγγελίες για την εγκατάλειψη και τους κινδύνους που υπάρχουν για τους τυχόν επισκέπτες… Όμως, χωρίς αστυνόμευση, ο χώρος παραμένει στο έλεος της φθοράς του χρόνου αλλά και του κάθε επιτήδειου. Ώσπου να αρχίσουν τα έργα για την αναγέννηση του βασιλικού κτήματος ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την ίδια του τη ζωή. Μετά, οι ευθύνες που αναλογούν θα είναι απλώς για να γεμίσουν τις στήλες των εφημερίδων!

Όπως όφειλε, η «Espresso» επικοινώνησε άμεσα με το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να θέσει ερωτήματα για τις εικόνες που κατέγραψε το φωτορεπορτάζ. Εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη η καταστροφική πυρκαγιά στην Κόρινθο και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι ανάλογο και στο Τατόι ήταν μεγάλος και εξακολουθεί να παραμένει. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ήταν τυχαίο, αλλά την αμέσως επόμενη ημέρα και πριν πάρουμε στα χέρια μας τις απαντήσεις της υπουργού, επισκέφθηκε τον χώρο του Τατοΐου κλιμάκιο της κυβέρνησης, υπό τη σκέπη της Πολιτικής Προστασίας, για να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι εργασίες αποψίλωσης!

φ3 καλώδια

Βεβαίως, οι εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα είχαν φόντο τα κεντρικά κτίρια του κτήματος και όχι τα σημεία όπου έφτασε η «Espresso» και διαπίστωσε τις εικόνες χάους! Μακάρι η κυρία Μενδώνη να μπορούσε να φτάσει με τον κύριο Χαρδαλιά χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στους χώρους που ελέγξαμε εμείς! Όπως ήταν φυσικό, οι απαντήσεις του υπουργείου που είχαμε ζητήσει έξι ημέρες πριν ήταν… συσκευασμένες με την υπουργική κινητοποίηση της Τρίτης.

Πάλι καλά που οι ερωτήσεις μας άνοιξαν τον δρόμο -και τα μάτια- των αρμοδίων προκειμένου να ανακοινώσουν μέτρα, έστω και μπροστά στις κάμερες. Βέβαια, το αν θα υλοποιηθούν είναι μια άλλη ιστορία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα επισκεφτούμε ξανά το Τατόι… Σύντομα!

φ4 κορμός

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...