Η NASA με δύο αποστολές στα τέλη της δεκαετίας επιστρέφει στην Αφροδίτη

Ύστερα από 30 χρόνια «απουσίας» η NASA επιστρέφει στη «διαβολική δίδυμη της Γης», την Αφροδίτη

Ύστερα από 30 χρόνια «απουσίας» η NASA επιστρέφει στη «διαβολική δίδυμη της Γης», την Αφροδίτη.

Οι δύο νέες αποστολές στον κοντινότερο πλανήτη μας θα ρίξουν φως στο πώς η Αφροδίτη κατέληξε να γίνει μια καυτή και πνιγηρή «κόλαση», με θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα, παρά τις ομοιότητές της με τη Γη και το γεγονός ότι κάποτε υπήρξε πιθανώς ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με ωκεανό και «γήινο» κλίμα.

Οι δύο αποστολές, που θα αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Discovery της NASA και προγραμματίζεται να εκτοξευθούν τη διετία 2028-2030, ονομάστηκαν DAVINCI+ και VERITAS.

Η πρώτη θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξή της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό, ενώ θα τραβήξει και τις πρώτες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της Αφροδίτης.

Η δεύτερη θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία της και να ανακαλύψει γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης. «Είναι εκπληκτικό πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε για την Αφροδίτη, όμως τα συνδυασμένα αποτελέσματα των δύο αποστολών θα μας πουν πολλά για τον πλανήτη, από τα σύννεφα στον ουρανό μέχρι τα ηφαίστεια στην επιφάνειά του και τον ίδιο τον πυρήνα του. Θα είναι σαν να ανακαλύπτουμε ξανά τον πλανήτη» δήλωσε ο Τομ Βάγκνερ, επιστήμονας του προγράμματος Discovery της NASA.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ