Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Γεράνεια sos: O Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιεί για εφιαλτικό σενάριο

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ προειδοποιεί για εφιαλτικό σενάριο μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Για εφιαλτικό σενάριο στα Γεράνεια Ορη μετά την καταστροφική πυρκαγιά προειδοποιεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανά τα ενδεχόμενα πλημμύρας, κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους.

«Το είδαμε να συμβαίνει στη Χίο, τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Κινέτα. Από αυτές τις περιοχές αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία για το τι πρέπει να γίνει. Με βάση αυτά τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, αν έχουμε έστω και μια ασθενή βροχόπτωση!» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ακόμη ότι δεν απέχει πολύ και η μόλυνση του θαλάσσιου χώρου, στον οποίο θα καταλήξουν τα φερτά υλικά και τα υπολείμματα καύσης.

«Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, γιατί έχουμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλη δυναμική του υδάτινου στοιχείου, αλλά και των γεωλογικών στοιχείων. Θα πρέπει να σας πω ενδεικτικά ότι παρασύρθηκαν ογκόλιθοι 20 κυβικών περίπου ένα χιλιόμετρο» εξήγησε και πρόσθεσε πως η περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο, που επηρεάζουν και τον θαλάσσιο χώρο.

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, υπάρχει μια σειρά αντιπλημμυρικών μέτρων που θα μπορούσε να εφαρμοστούν άμεσα για να αποφευχθούν αυτά τα καταστροφικά για το περιβάλλον ενδεχόμενα, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

«Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι καινούργια, να ενσωματώνουν νέα στοιχεία που παρατηρούμε και να μη στηρίζονται σε όσα γνωρίζαμε μια δεκαετία πριν. Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες επιλογές σε επιλεγμένες θέσεις και, φυσικά, τα έργα που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Να μην προσπαθήσουμε, δηλαδή, να προστατεύσουμε τη φύση και εν τέλει να την καταστρέψουμε ακόμη περισσότερο» επισήμανε.

Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση μελέτης και τη συνακόλουθη λήψη των μέτρων αυτών είναι, σύμφωνα τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος και οι κεντρικές υπηρεσίες.

«Η εμπλοκή πολλών φορέων δυσκολεύει την κατάσταση. Το αρνητικό στοιχείο, αυτό που πραγματικά μάς κατακυριεύει ως Πολιτεία, είναι η γραφειοκρατία, ο μεγαλύτερός μας εχθρός. Ο,τι μπορεί να γίνει, θα γίνει σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των διαδικασιών που επιβάλλονται» επισήμανε.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου στις 20 Μαΐου έκανε στάχτη περισσότερα από 70.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η τελευταία φορά που ξέσπασε τέτοιου μεγέθους πυρκαγιά στη χώρα μας κατά τον μήνα Μάιο ήταν πριν από 21 χρόνια στη Σάμο, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...