Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Ποια προνόμια σκέφτεται η κυβέρνηση για να δελεάσει όσους κάνουν το εμβόλιο

«Τσίμπημα» με... δωράκια

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει εμβολιαστεί μόλις το 20% του πληθυσμού, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών να βρίσκονται σε ποσοστό κάτω από το 70% και στα νησιά να εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στο πρόγραμμα, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση προνομίων στους εμβολιασμένους.

Πέραν όποιων νομικών ή και συνταγματικών ζητημάτων που πρόκειται να δημιουργήσει ο διαχωρισμός των πολιτών σε δύο κατηγορίες, η επιλογή αυτή είναι παραδοχή ήττας για την κυβέρνηση, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές επιστημόνων και υγειονομικών που προειδοποιούν πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη διασπορά του ιού. Για την κυβέρνηση, η θεσμοθέτηση προνομίων θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την επίσπευση των εμβολιασμών, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν δεύτερες σκέψεις. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που εξετάζονται είναι να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα και, πιθανότατα, να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως, για παράδειγμα, να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν προνόμια για όσους εμβολιάζονται αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. «Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους, όπως μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν, και παρόμοιες ελευθερίες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με τη θεσμοθέτηση προνομίων στους εμβολιασμένους συμφώνησαν τόσο το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος όσο και ο πνευμονολόγος και εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους, και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες» υποστήριξε ο κ. Γώγος.

«Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα, που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους, και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, όπως διαφημιστές κ.λπ., για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας» πρότεινε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασε η Αθηνά Λινού, η οποία είπε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πως μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει ένα τεράστιο υγειονομικό ρίσκο, καθώς και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Οπως εξήγησε, η εμπειρία από χώρες που έχουν επιτύχει τείχος ανοσίας στους ενήλικες δείχνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στους εφήβους, στα άτομα κάτω των 18 ετών.

Στα προνόμια των εμβολιασμένων και στο πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αναφέρθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού, η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...