Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Σάλος για το προωθητικό βίντεο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας

Πού να φαντάζονταν οι διοργανωτές του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, που είναι προγραμματισμένο

Πού να φαντάζονταν οι διοργανωτές του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα (στο οποίο ανάμεσα σε όσους θα απεύθηναν χαιρετισμό ήταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλαδος Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο) ότι θα ξεσπούσε θύελλα εξαιτίας του προωθητικού βίντεο του συνεδρίου.

Και τούτο γιατί πολλοί κάνουν λόγο για τον σεξιστικό τρόπο με τον οποίο οι διοργανωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αναπαράγοντας στερεότυπα και υποτιμητικά σχόλια για το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την ώρα μάλιστα που έχει γεννηθεί το ελληνικό κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης των γυναικών!

Στο επίμαχο βίντεο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε, τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;” Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Επιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το “4” στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;” Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά, δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα»!

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συλλόγους και οργανώσεις. Μάλιστα, πολλοί άσκησαν κριτική και στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της οποίας είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Και αφού τα Ρίχτερ των αντιδράσεων ταρακούνησαν και την Ηρώδου Αττικού, αργά το βράδυ του Σαββάτου, έγινε γνωστό ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο, το οποίο φέρεται, επίσης, να έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τη στήριξη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας είναι και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Μετά τον χαμό η Μαρία Συρεγγέλα ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της, ενώ και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος γνωστοποίησε ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το σεξιστικό βίντεο.

Έντονη ήταν όμως και η αντίδραση celebrities, όπως της Καίτης Γαρμπή, η οποία αρχικά είχε δεχτεί να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα. «Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας, χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! Ντροπή! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης δεν θα είμαστε εκεί» ήταν τα λόγια της λαϊκής τραγουδίστριας!

Την αποχώρησή του από το συνέδριο ανακοίνωσε και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας, ενώ η Ελεονώρα Μελέτη αποκάλυψε ότι είχε κληθεί και εκείνη να συμμετάσχει στην καμπάνια και αρνήθηκε, αναρτώντας κι ένα κείμενο-καταπέλτη στα social media:

«Πριν από λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω, προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα και ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα την πρόταση! Ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το θέλει η ίδια. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι, όχι γιατί πρέπει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, και συνέχισε: «Καλό θα ήταν, λοιπόν, στο όποιο συνέδριο, από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πώς θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες, ώστε να νιώθουν ασφαλείς, πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία και εκπαίδευση, πώς θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πώς θα στηρίξουν τις νέες μητέρες, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι, θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα!» Επίσης, και η Μπάγια Αντωνοπούλου, που ήταν ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην καμπάνια, ξεκαθάρισε ότι δεν ήξερε το περιεχόμενο του βίντεο και ζήτησε να αποσυρθεί η δική της συμμετοχή, ενώ την οργή της δεν έκρυψε και η Μαίρη Συνατσάκη!

Θέση πήρε και η Σταματίνα Τσιμτσιλή για το ζήτημα που ανέκυψε, γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media: «Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ ούτε το είχα δει, μέχρι που ενημερώθηκα από τα social media. Μου ζητήθηκε πριν από αρκετούς μήνες, ως μητέρα τριών παιδιών, να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογεννητικότητας, που μαστίζει την Ελλάδα, και αυτό έκανα, με πολύ αγνές προθέσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της και, φυσικά, η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ, με βρίσκει αντίθετη, διότι το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι, που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας, αλλά και από άλλες περιστάσεις, τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω τη συμμετοχή μου» ήταν τα λόγια της Τσιμτσιλή.

Όμως, και η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι αρνήθηκε την πρόταση που είχε δεχτεί, λέγοντας: «Πιστεύοντας πως καθεμία από εμάς έχει την απόλυτη και μοναδική ελευθερία να διαχειρίζεται τη ζωή της και να απαντά στα στερεότυπα. Αρνήθηκα εξαρχής τη συμμετοχή μου στην καμπάνια για την υπογονιμότητα, γιατί ποτέ δεν θα ήθελα να γίνω “δασκάλα” και να κουνήσω το δάχτυλο σε καμία γυναίκα και σε καμία επιλογή της».

https://www.youtube.com/watch?v=6FYATBOShM0

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...