Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Ανακαίνιση στο Μαξίμου από τη Μαρέβα με έργα τέχνης, έπιπλα και πολύ μπογιάτισμα

«Lifting» στο Μέγαρο Μαξίμου από τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη

Με το «εκπαιδευμένο» στο design μάτι της, ως συνιδρύτρια του οίκου Zeus+Dione, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ανέλαβε να ανακαινίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν… άβαφτο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004, και η αμερικανική «βίβλος» του design και της αρχιτεκτονικής «Architectural Digest» (AD) παρουσίασε το αποτέλεσμα.

«Μπείτε μέσα στο δημιουργικά ανακαινισμένο στρατηγείο του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, που διευκρινίζει με τον υπότιτλο «Υπό την καθοδήγηση της πρώτης κυρίας, το Μέγαρο Μαξίμου, η δυτική πτέρυγα της Ελλάδας, αναγεννήθηκε ως ένα εγκώμιο στην ελληνική τέχνη, στο ντιζάιν και στην ανεξαρτησία».

DSC05934
Εργα του Παντελή Χανδρή, της Ρένας Παπασπύρου και του Φιλολάου Τλούπα

Να σημειωθεί ότι δυτική πτέρυγα στον Λευκό Οίκο είναι η πτέρυγα όπου στεγάζεται το γραφείο του Αμερικανού προέδρου – και, προφανώς, το περιοδικό με τη φράση «δυτική πτέρυγα της Ελλάδας» κάνει έναν… παραλληλισμό! Το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν αναγεννήθηκε και, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα, θα ανοίγει στο κοινό μία φορά τον μήνα, με τους επισκέπτες να μπαίνουν στα άδυτα του Μεγάρου!

DSC05939
Το πιάνο μ’ ένα κάθισμα του οίκου Σαρίδη κάτω από τον Μινώταυρο, το γλυπτό από σίδηρο του Αλεξ Μυλωνά. Ο πίνακας είναι του Γιώργου Σικελιώτη

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό, εξηγεί ότι, όταν έγινε ο σύζυγός της πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, παρατήρησε ότι ο χώρος στον οποίο δούλευε κυβερνώντας τη χώρα και όπου πριν από την πανδημία υποδεχόταν ξένους αξιωματούχους «δεν ήταν ακριβώς μια διαφήμιση της ελληνικής αισθητικής».

DSC05961
Το έργο «Οιδίπους και Αντιγόνη» του Takis στο τραπέζι δεξιά στον διάδρομο

«Επανάσταση»

«Δεν είχε βαφτεί από το 2004, πριν η Αθήνα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς» εξηγεί η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, με τη συντάκτρια του κειμένου Eleni N. Cage να κάνει μια αναδρομή στους παράγοντες που έκτοτε δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ανακαινίσεις, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία.

DSC05992
Το έργο Space Within Space του Βλάση Κανιάρη κρέμεται στον τοίχο του χώρου υποδοχής πάνω από ένα τραπέζι το οποίο κοσμεί το γλυπτό Cosmos της Λιάνας Βασσάλου

Ωστόσο, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 η πανδημία έδειχνε να κοπάζει και θα έρχονταν και πάλι ξένοι ηγέτες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021, η Μαρέβα ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα για την ανακαίνιση του Μαξίμου με τρόπο «ευπαρουσίαστο, ενδιαφέροντα και μια αναπαράσταση αυτού που είμαστε», δηλαδή του ελληνικού λαού.

DSC06020
Στην άλλη άκρη της αίθουσας συναντήσεων, κρέμεται η φωτογραφία του Νίκου Κεσσανλή πάνω σε επεξεργασμένο καμβά που αντικρίζει φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου. Στην άλλη πλευρά της πόρτας ένας πίνακας με ψαροκάικα του Ελληνα ιμπρεσιονιστή Κωνσταντίνου Βολανάκη πάνω από την κονσόλα Αρια της Ρένας Δουμά. Τα φωτιστικά φέρουν την υπογραφή του σχεδιαστή Μιχαήλ Αναστασιάδη

Η ιδέα της άρεσε στον άντρα της και πρωθυπουργό, αλλά της είπε, όπως μεταφέρει η ίδια στο περιοδικό: «Μπορείς να κάνεις ό,τι σου αρέσει, αλλά δεν μπορεί να κοστίσει στο ελληνικό κράτος ούτε ένα σεντ!»

DSC06056 V2
Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα τρίπτυχο του Νίκου Ναβρίδη με τίτλο «Αύριο θα είναι μια υπέροχη μέρα»

Η Μαρέβα εξηγεί ότι δέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μια «dream team» περίπου 10 εθελοντών, οι οποίοι ανέλαβαν τον σχεδιασμό για την ανακαίνιση των τριών δημόσιων αιθουσών του Μεγάρου Μαξίμου: της αίθουσας συνεδριάσεων με το μεγάλο τραπέζι, της αίθουσας υποδοχής και του γραφείου του πρωθυπουργού.

DSC06073
Πίνακας του Γιάννη Αδαμάκου κρέμεται στο πρωθυπουργικό γραφείο πάνω από το χαλί της εταιρίας Ten Carpets…

Στην ομάδα, πολλά μέλη της οποίας προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, συμμετείχε η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Neon», που έχει ως αποστολή να φέρνει το κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχαήλ Αναστασιάδης.

DSC05872
Ο ανανεωμένος χώρος υποδοχής του Μαξίμου, το οποίο η Μαρέβα αποκαλεί το «καθιστικό»

Οπως εξηγεί η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η ομάδα δημιούργησε μια λίστα με Ελληνες καλλιτέχνες, τεχνίτες, συλλέκτες και ιδρύματα, από τους οποίους θα ζητούσε ένα έργο για δανεισμό για διάρκεια δύο ετών. «Η ιδέα είναι να αλλάζουν τα έργα που εκτίθενται κάθε δύο χρόνια, για να δείξουμε το ταλέντο και την τέχνη των ντόπιων καλλιτεχνών» προσθέτει, ενώ αποκαλύπτεται ότι «ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίγει το γραφείο του στο κοινό μία φορά τον μήνα».

DSC06009
Στον έναν τοίχο του χώρου συναντήσεων βρίσκεται πίνακας του Γιάννη Μόραλη, Πανσέληνος, ενώ πάνω στην κονσόλα στέκει το γλυπτό Καμένα Δέντρα της Ελένης Βερναδάκη. Δύο φωτογραφίες της Nelly, της διεθνούς φήμης Ελληνίδας φωτογράφου κρέμονται στον απέναντι τοίχο

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, στο ρεπορτάζ του περιοδικού αν και τα νέα έπιπλα που μπήκαν στους χώρους είναι επίσης δωρεά. Οι αλλαγές στο Μαξίμου, πάντως, δεν σταματούν εδώ, μια και, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό, επόμενος στόχος είναι η ανακαίνιση του χώρου όπου οι αξιωματούχοι καλούνται συνήθως για πρωινό…

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...