Απόφαση – σταθμός του Αρείου Πάγου! Μπαμπάς και… χωρίς τεστ DNA

Επιχειρηματίας αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξέταση πατρότητας για καρπό εξωσυζυγικής σχέσης και αναγνωρίστηκε ως φυσικός πατέρας του παιδιού.

Ως φυσικός πατέρας παιδιού που έχει αποκτηθεί εκτός γάμου θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής όποιος αρνείται να υποβληθεί σε τεστ DNA, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε προσεκτικά την υπόθεση ενός επιχειρηματία, ο οποίος είχε ήδη τέσσερα παιδιά και απέκτησε ακόμη ένα από εξωσυζυγική σχέση.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήρθε στην Ελλάδα προσωρινά μία γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία είχε ήδη κάνει έναν γάμο το 1974. Σε ένα κέντρο διασκέδασης γνώρισε τον επίσης αλλοδαπό επιχειρηματία, που είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και δραστηριοποιούνταν με επιτυχία στον χώρο των μεσιτικών γραφείων. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1993 είχαν ερωτική σχέση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων.

Τον Ιούνιο του 1994 η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα παιδί στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη, το παιδί δηλώθηκε ως αγνώστου πατρός και έλαβε το επώνυμο της μητέρας του, επειδή κατά τον χρόνο της γέννησής του εκείνη δεν ήταν παντρεμένη. Η οικογενειακή της κατάσταση επιβεβαιώνεται και από την αναφορά στο δημοτολόγιο του δήμου Αμστερνταμ.

Το δικαίωμα της μητέρας

Η μητέρα κίνησε τις διαδικασίες ώστε ο επιχειρηματίας να αναγνωριστεί ως φυσικός πατέρας του γιου της, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, ήταν καρπός των σεξουαλικών επαφών που είχαν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 1993.

Έπειτα από αρκετά χρόνια η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αναγνώρισε το δικαίωμα της μητέρας για αναγνώριση πατρότητας του παιδιού, παρότι δεν προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη, αλλά πέντε χρόνια μετά. Με προδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου είχε διαταχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη από βιοχημικό, η οποία θα έδειχνε αν ο επιχειρηματίας ήταν ο βιολογικός πατέρας.

Η διαδικασία θα περιελάμβανε τη λήψη στοιχείων από τη μητέρα και το παιδί, αλλά και εξέταση DΝΑ. Αν και ο επιχειρηματίας κλήθηκε να δώσει βιολογικό υλικό, δεν παρουσιάστηκε ποτέ ούτε ενημέρωσε για τυχόν κώλυμα. Η πραγματογνώμονας έλαβε δείγματα από το στόμα της μητέρας και του παιδιού, αλλά η πραγματογνωμοσύνη κατέστη αδύνατη λόγω της μη προσέλευσης του άντρα.

Τελικά, σύμφωνα με τους δικαστές, «από τη μη προσέλευσή του για τη λήψη από εκείνον βιολογικού υλικού δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο για το ότι, αν η διαταχθείσα πραγματογνωμοσύνη είχε διεξαχθεί κανονικά, θα κατέληγε σε συμπέρασμα ευνοϊκό για τους ισχυρισμούς της μητέρας».

Συνυπολογίζοντας το τεκμήριο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία, ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε πως ο επιχειρηματίας είναι ο φυσικός πατέρας του παιδιού. Ο άντρας είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο και ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση. Όμως απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι δεν πήγε για την εξέταση DNA για… θρησκευτικούς λόγους!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ