Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Αννίτα Ναθαναήλ για Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Κέρδισα περισσότερα από όσα έδωσα στην ίδια»

Η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε στο περιοδικό ΟΚ για την...

Μαρία Καρλάκη: Δεν θα γίνω το θύμα νέας γυναικοκτονίας

Απειλές από τον πρώην σύντροφό της και βίαιη συμπεριφορά...

Σάββατο 13.08.2022

Ο Γιώργος Λιάγκας στη Μύκονο παρέα με τους γιους του

Στην Μύκονο περνάει ένα ακόμη πρόσωπο της showbiz το...

Εγκληματική οργάνωση θησαύριζε για χρόνια εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Λειτουργούσε από το 2015 και προκάλεσε ζημία 5.000.000 € στο Δημόσιο

Δύο μαφιόζοι με… ιατρικές μπλούζες και μία λογίστρια ήταν η ηγετική «τρόικα» της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που θησαύριζε επί χρόνια μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων, προκαλώντας ζημία άνω των 5.000.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Η εγκληματική οργάνωση, που «ξεδόντιασε» η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, με δομή που θα ζήλευαν και οι Ιταλοί της Κόζα Νόστρα, και είχε ξετινάξει με τις απάτες της τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Ηδη οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, τη λογίστρια της οργάνωσης και δύο γιατρούς. Ωστόσο, στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 65 άτομα, εκ των οποίων 54 γιατροί -οι περισσότεροι πνευμονολόγοι, αλλά και ορισμένοι ουρολόγοι- και η ιδιοκτήτρια μιας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της οργάνωσης εξέδιδαν σε ασφαλισμένους, μέσω δικών τους γιατρών, αμέτρητες συνταγές για παροχή υγειονομικού υλικού, όπως καθετήρες και οξυγόνο, και στη συνέχεια, μέσω της υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την πληρωμή τους εξαπατώντας τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του κυκλώματος έγραφαν συνταγές χωρίς να έχουν εξετάσει τους ασθενείς ή συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιωνόταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη είναι ιδιοκτήτες εταιρίας που πουλάει οξυγόνο και μαζί με τη λογίστρια σύζυγο και τον αδελφό ενός από αυτούς είχαν στήσει εταιρίες είτε στα δικά τους ονόματα είτε σε αυτά «αχυρανθρώπων», για να καλύπτουν τις απάτες και να εμφανίζονται ως ευυπόληπτοι επιχειρηματίες και γιατροί. Η έρευνα έφερε στο φως ένα δίκτυο έξι εταιριών και επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης, μέσω των οποίων πραγματοποιούσαν την εκτέλεση των συνταγογραφήσεων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  ΤΖΟΚΕΡ στο κόκκινο με 5 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Πέμπτης

Επιπλέον, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρίες και ατομικές οντότητες χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό, το οποίο παρείχαν φαινομενικά στους ασφαλισμένους και για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ. Με τα τεχνάσματα μέσω των εταιριών οι απατεώνες απέφευγαν συστηματικά την απόδοση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδώσει εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν με τρόπο που θα έκανε τους μαφιόζους να κοιτούν σαν μαθητούδια! Τα έσοδα από τις συνταγές απορροφούνταν από το δίκτυο των εταιριών και αναμειγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.

Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιριών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους επιχειρείτο η απόκρυψη της ροής και της προέλευσης των χρημάτων, μέσω συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών! Στη συνέχεια, τα χρήματα είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρίες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητάς τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.ά.), αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δαπάνες!

Από τις έρευνες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 246.980 ευρώ, δύο πιστόλια κρότου λάμψης, μια κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διάφορων τύπων, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Από τους 54 γιατρούς, οι 26 κατηγορούνται για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και δωροδοκία, ενώ οι υπόλοιποι 28 γιατροί παραπέμπονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος τους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σκουπιδότοπος το φημισμένο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Πως γινόταν η προσέγγιση! Η μπροστάντζα με «τούβλα» και το μαύρο χρήμα

Οι στρατολογητές της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν γιατρούς και τους έβαζαν στο κόλπο πείθοντάς τους ότι δεν θα τους «αγγίξει» ο νόμος. Τις όποιες αντιστάσεις τους έκαμπτε η μπροστάντζα με «τούβλα» μαύρο χρήμα που τους έδιναν!

Ρόλο «λοχία», δηλαδή εκείνων που είχαν επιφορτιστεί με το να εντάσσουν γιατρούς στην οργάνωση, είχαν αναλάβει συγκεκριμένα μέλη της που είχαν χωρίσει την Αττική σε γεωγραφικά τμήματα, με επίκεντρο τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ο κάθε «λοχίας τμηματάρχης» επικοινωνούσε με τους γιατρούς του τομέα του και τους έστελνε τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν. Κατόπιν, παραλάμβαναν τις συνταγές, τις οποίες παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη που τις εκτελούσαν μέσω των εταιριών τους.

Η εγκληματική οργάνωση ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους γιατρούς που είχαν μπει στο κόλπο, αφού τους πλήρωνε με σημαντικά ποσά σε μετρητά. Το ύψος της δωροδοκίας κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα των γιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και το αν ο γιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ένας εκ των γιατρών κατηγορείται επιπλέον και για συνταγογράφηση ναρκωτικών.

Δεν ήταν, όμως, μόνον οι γιατροί που είχαν ενταχθεί σε αυτή τη δαιδαλώδη οργάνωση απατεώνων. Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής, από τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τους ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν στις συνταγογραφήσεις.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είναι σύζυγος γνωστού κυρίου της σόουμπιζ – Σπάνια δημόσια έξοδος για το ζευγάρι

Η κυρία της φωτογραφίας πήγε με τον σύζυγό της...

Η Πόπη Μαλλιωτάκη δημοσίευσε βίντεο να κολυμπάει τόπλες και προκάλεσε πανικό

Προκάλεσε «σεισμό» από likes και σχόλια η Πόπη Μαλλιωτάκη...

Πόζαρε με τον μπαμπά της μερικά χρόνια πριν – Αναγνωρίζεται το κοριτσάκι της φωτογραφίας;

Ποια είναι η νεαρή κοπέλα της φωτογραφίας που πόζαρε...

Στο σφυρί η «Τζάιαντ» του Γιάγκου Δράκου

Στο σφυρί βγαίνουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο τα «ασημικά» από...

Ελληνίδα ηθοποιός στα 59 της ποζάρει με σέξι εμφάνιση και αναστατώνει

Η γνωστή ηθοποιός βρίσκει πάντα τρόπους για να τραβάει...

Κώστας Κακκαβάς: Δύσκολες στιγμές για τον γόη του κινηματογράφου

«Δεν μπορώ να αποχαιρετήσω την Ντόρα ούτε μπορώ να...

Η Χριστίνα Παππά ποζάρει με μικροσκοπικό μπικίνι λίγους μήνες πριν γίνει γιαγιά

Η Χριστίνα Παππά βρίσκεται στη Μύκονο για διακοπές αλλά...