Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει ξανασμίγει

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Instagramικά παιχνιδάκια για Μάστορα και Καληφώνη

Χωρισμός ή απλώς μια κρίση στη σχέση του ζευγαριού;...

«Σασμός»: O Μαθιός με την Βασιλική είναι έτοιμοι να μάθουν αν περιμένουν...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η πολυπόθητη στιγμή...

Παύλος Κυριάκης: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας chef παίζει μεγάλη… μπάλα στην Κρήτη

Όταν ο Μύρων και η Έλενα Τουπογιάννη κατέληξαν στο...

Ο 72χρονος μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος έχασε τη «μάχη» με τον κορονοϊό

O Covid-19 νίκησε τον άγιο της Αφρικής!

Θλίψη προκάλεσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο η κοίμηση ενός ταπεινού ιεραποστόλου, του σεμνού μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό και κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγο καιρό ο 72χρονος ιεράρχης είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό και η κατάστασή του παρουσίασε επιδείνωση, εξαιτίας υποτροπής σε υποκείμενα νοσήματα, οπότε κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικείοι του έκαναν προσπάθειες να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκαν τον τρόπο. Μάλιστα, στις ενέργειές τους είχαν υποστηρικτή τον διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα της μεταφοράς, ενώ συνέδραμαν ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Κινσάσας και η σύζυγός του, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή που νόσησε. Ωστόσο, η επιχείρηση καθυστέρησε και ο μακαριστός μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν από την κοίμησή του. «Εκοιμήθη πριν από λίγο ο αδελφός μου, ιεραπόστολος μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Κινσάσας κ. Νικηφόρος. Η Παναγία κρατεί στα χέρια της την αγία του ψυχή. Καλό παράδεισο, δέσποτα, αιωνία η μνήμη σου, τα φτωχά παιδιά της Αφρικής σε ευγνωμονούν» έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κατά σάρκα αδελφός του.

«Ο αείμνηστος ιεράρχης υπήρξε μια αγία μορφή και από τα σημαντικότερα στελέχη του αλεξανδρινού θρόνου» ανέφερε με θλίψη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ενώ τον πόνο του εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αφού ο μακαριστός υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του κατά την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας. Τοποτηρητής της χηρευούσης μητροπόλεως ορίστηκε με εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο μητροπολίτης Κανάγκας Θεοδόσιος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949. Το 1971 εκάρη μοναχός, την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος και το 1978 πρεσβύτερος. Το 1977 μετέβη στο Άγιον Όρος, όπου το όνομά του ταυτίστηκε για πολλά χρόνια με τη ζωή και την πορεία της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, στην οποία διακόνησε ως καθηγητής, αναπληρωτής σχολάρχου και σχολάρχης.

Υπήρξε πνευματικός πολλών σπουδαστών της σχολής και σε πολλούς ενέπνευσε την αγάπη για την ιεροσύνη, τον μοναχισμό και την ευλαβή διακονία της Εκκλησίας. Από το 1997 υπηρέτησε στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και από το 2006 στο Κονγκό. Στις 24 Οκτωβρίου 2010 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, ενώ στις 24 Νοεμβρίου 2015 ο τίτλος της μητροπόλεώς του μετονομάστηκε σε Κινσάσας.

Ο Νικηφόρος μιλούσε με αγάπη για την Αφρική, δηλώνοντας πάντοτε την πρόθεσή του να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Φρόντιζε να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πάσχοντες και σκοπός του ήταν να ανακουφίσει τις ψυχές των ανθρώπων που υπέφεραν από υλική και πνευματική ένδεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...