Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Πύρινος ολέθρος σε Τατόι, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες – Καρέ καρέ το χρονικό του τρόμου

Ολονύχτιος εφιάλτης - Από πού ξεκίνησε η φωτιά την ώρα που όλη η χώρα ήταν ένα απέραντο καμίνι

Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Aνω Βαρυμπόμπη, πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάνοντας παρανάλωμα του πυρός σπίτια, αυτοκίνητα και απειλώντας ανθρώπινες ζωές! Η καταστροφική προέλαση της πύρινης λαίλαπας ξεκίνησε από δασική έκταση, κοντά στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, και σταδιακά η φωτιά επεκτάθηκε σε τρεις μεγάλες εστίες.

Η μία ήταν στην Ανω Βαρυμπόμπη, η άλλη κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής και η τρίτη πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην εθνική οδό. Γύρω στις 5 το απόγευμα εκκενώθηκαν σπίτια στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι φλόγες είχαν ήδη φτάσει στην «καρδιά» της πόλης, όπου επικρατούσαν εφιαλτικές εικόνες με φλεγόμενα σπίτια. Λίγο μετά τις 6.30 έγινε γνωστό ότι οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, με τους πυροσβέστες να δημιουργούν «ζώνη» και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

5352660

Μισή ώρα αργότερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες πολλά σπίτια στις Αδάμες, με τους κατοίκους να προσπαθούν έντρομοι να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους! Λίγο πριν από τις 9 τη νύχτα το πύρινο μέτωπο ακολουθούσε το ρέμα Χελιδονούς προς εθνική οδό και το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην περάσει απέναντι η φωτιά!

Οι ερευνητές του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησαν τους λόγους που η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Oπως επισήμαναν, η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά ώστε να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχός της να καταστεί δύσκολος.

f4 5352690

Την ίδια ώρα, όπως τόνισαν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη ήταν ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση, πάντως, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι ερευνητές ανέμεναν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά χθες. Κι αυτό γιατί, καθώς υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες, η υγρασία αυξάνεται.

Ωστόσο, επισήμαναν ότι η ευφλεκτότητα θα παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα ευνοούσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Να σημειωθεί ότι ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά ήταν ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

f3 5352448

«Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης επικράτησαν συνθήκες με 45 βαθμούς Κελσίου και υγρασία κάτω από το 10% λόγω του καύσωνα. Ο άνεμος είχε ριπές που έφτασαν στα 6 μποφόρ με τεράστια θερμικά φορτία!» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωσή του.

Ολονύχτιο θρίλερ μέσα στην κόλαση

Σπίτια παραδομένα στην πύρινη λαίλαπα που κατάκαιγε απ’ άκρη σ’ άκρη τη Βαρυμπόμπη, πολίτες εγκλωβισμένοι, που αρχικά το 112 τούς έστειλε στους Θρακομακεδόνες και όταν έφτασαν εκεί τους… μετέθεσε στις Αχαρνές (!), περίπου 300 άλογα σε άμεσο κίνδυνο σε τέσσερις ιππικούς ομίλους και, κυρίως, ο μεγαλύτερος δασικός πνεύμονας της Αττικής στάχτη.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Αυτή ήταν η κατάσταση ως αργά χθες της τεράστιας πυρκαγιάς που εξελίχθηκε σε ολονύχτιο θρίλερ. Η διαχείρισή της χάθηκε από την πρώτη κιόλας ώρα, ενώ μεγάλο ήταν το πρόβλημα και από την καταστροφή πυλώνων υψηλής τάσης.

5352627

Τα προβλήματα στην επικοινωνία των εναέριων μέσων ήταν πολλά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστός συντονισμός. Τα Canadair 215 είχαν αφετηρία τη Σκύρο, καθώς δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς και γι’ αυτό οι πτήσεις ήταν αραιές.

«Εμείς καιγόμαστε και τα Canadair έρχονται από τη Σκύρο» δήλωσε οι αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός στο Open και πρόσθεσε: «Πρέπει να καεί η Ομόνοια για να έρθουν περισσότερα ελικόπτερα;»

Υπήρξαν περιπτώσεις που τα αεροσκάφη έριχναν νερό κατά κρίση των πιλότων, χωρίς να ενημερώνουν το Συντονιστικό, ή σε σημεία που επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις! Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός χειριστή αεροσκάφους ο οποίος φέρεται ότι διαβίβασε: «Ετσι όπως είναι τα πράγματα, ή θα σκοτώσουμε κάποιον ή θα σκοτωθούμε εμείς»! Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.30 στη δασική έκταση της Ανω Βαρυμπόμπης. Λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου και των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών το μέτωπό της μετακινήθηκε γρήγορα προς τη Μεταμόρφωση.

f5 5352635

Το 112 ενεργοποιήθηκε και ενημέρωσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν τη διαδικασία απομάκρυνσης, όμως αρκετοί ηλικιωμένοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Τέσσερις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ απεγκλωβίστηκαν στο ύψος της 8ης στάσης της Βαρυμπόμπης, όπου βρέθηκαν περικυκλωμένοι από φλόγες, όταν πήγαν να παραλάβουν εγκλωβισμένους. Σε άλλη περίπτωση, κινδύνευσαν άνδρες της ΟΠΚΕ που έκαναν ελέγχους για την εκκένωση σπιτιών που φλέγονταν στην πλατεία της περιοχής.

Από νωρίς οι πληροφορίες του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου ανέφεραν ότι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ήταν εγκλωβισμένο στις Αδάμες και οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από τους πυροσβέστες. Πληρώματα της Αστυνομίας απομάκρυναν άλλους πέντε πολίτες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στους Θρακομακεδόνες. Συνολικά έγιναν 14 κλήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ οι Αρχές εκκένωσαν και το Ολυμπιακό Χωριό. Στις 15.15 αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Λυκόβρυσης.

Με την κινητοποίηση εθελοντών απομακρύνθηκαν περίπου 20 άλογα τα οποία έτρεχαν στους δρόμους ως την πλατεία για να σωθούν. Η φωτιά διακρινόταν από τον Λυκαβηττό και τον Πύργο των Αθηνών, ενώ ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενημέρωνε τα αεροσκάφη για την εξέλιξη.

Στο έργο κατάσβεσης συμμετείχαν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρείχαν πολυάριθμοι εθελοντές, υδροφόρες του ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...