Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Καήκαμε ρε… Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά!» – «Πύρινη» οργή κατοίκων στις περιοχές του ολέθρου

Καταγγελίες σοκ στην Espresso

«Στείλτε αεροπλάνα, πού είναι τα αεροπλάνα;» είναι μια από τις καταγγελίες κατοίκων στην «Espresso»!

H οργή των κατοίκων ξεχειλίζει στις Κεχριές, στη Δάφνη, στους Κουρκουλούς, στη Σκεπαστή, στις Ροβιές και σε πολλά άλλα χωριά στη βόρεια Εύβοια. «Πού είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την πρώτη εκδήλωση της φωτιάς στο χωριό Δάφνη την περασμένη Τρίτη για να εμφανιστούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη βόρεια Εύβοια;» διερωτάται ο δήμαρχος Λίμνης Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Κι έτσι είδαμε τις φλόγες να αφανίζουν ανενόχλητες επί τρεις ολόκληρες ημέρες τα δάση της βόρειας Εύβοιας και τα όμορφα χωριά να καίγονται. Και τους κατοίκους των Κεχριών να ξεσπούν πάνω στον χαμηλών τόνων περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό: «Θέλουμε ελικόπτερα! Πάρε τον Μητσοτάκη τώρα και πες του να έρθει. Tι τον θέλουμε αλλού; Πότε θα ‘ρθει; Καήκαμε! Καήκαμε, ρε! Ελα εδώ, μωρέ!»

«Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά»! Ο παπα-Γιάννης Σιδέρης, εφημέριος στο χωριό Δάφνη στη βόρεια Εύβοια, δίνει τη μάχη ενάντια στις φλόγες. Εχει βγάλει τα ράσα και έχει φορέσει στολή παραλλαγής. Δίνει εντολές στις μπουλντόζες, συντονίζει τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα. «Μας έχουν ξεχάσει, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» φωνάζει ο παπα-Γιάννης.

24545290
Καμένα σπίτια στην Εύβοια

Ενα ελικόπτερο όλο κι όλο εμφανίστηκε πέντε ώρες μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Δάφνη. Είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι και που -δυστυχώς-επέστρεψε τρεις ημέρες μετά, αφού εξαπλώθηκε σε όλη τη βόρεια Εύβοια. «Αφήσατε τη βόρεια Εύβοια να καεί!» φώναζαν οργισμένοι οι κάτοικοι της Δάφνης στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό μόλις έφτασε στην περιοχή. «Πού είναι τα εναέρια μέσα, πού είναι τα αεροπλάνα;» «Γιατί μας καταστρέφετε;» ήταν λίγα από όσα «άκουσε» ο περιφερειάρχης. Ενας βουλευτής της Ν.Δ. από την Εύβοια που εμφανίστηκε νωρίτερα βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πυροπλήκτων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. «Καιγόμαστε άδικα!» φώναζαν οι κάτοικοι. «Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε ενάντια στις φλόγες, οι άλλοι πού είναι; Η Πολιτεία πού είναι;» διερωτάται ένας νεαρός εθελοντής που έχει έρθει στη Δάφνη από τη γειτονική Λίμνη για να βοηθήσει.

Στο γειτονικό χωριό Κεχριές οι καμπάνες χτυπούσαν από το πρωί, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εντρομοι οι πολίτες άρχισαν να αποχωρούν με κάθε μέσο. Αλλα τέσσερα χωριά της περιοχής εκκενώθηκαν το πρωί, καθώς απειλούνται άμεσα από τις φλόγες. Συνολικά 16 χωριά σε σύνολο 40 του Δήμου Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας έχουν εκκενωθεί.

Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στο μέτωπο της Δάφνης – Κεχριών στις 10.45, δηλαδή αρκετές ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. «Φτάσαμε στο σημείο ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης να εκλιπαρεί την Πολιτεία να στείλει εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίχως όμως να εισακούγεται» λέει ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αρβανίτης. «Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη χωρίς εναέρια βοήθεια» λέει οργισμένος ο κ. Αρβανίτης.

5353935
Διασώστης σε απόγνωση

Εξαλλοι και οι δήμαρχοι

Την απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κατήγγειλαν ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς και ο δήμαρχος Ελλυμνίων – Μαντουδίου – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης έκανε λόγο για «πίκρα του κόσμου» που είδε τον τόπο και τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη και τόνισε πως «η Πυροσβεστική δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στον ρόλο της». Κατήγγειλε έλλειμμα «και εναέριων και επίγειων μέσων» πυρόσβεσης, καθώς και «έλλειμμα σχεδιασμού». «Αυτή τη στιγμή έχει καεί ολοσχερώς η ενότητα Λιμνίων και τρέχουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από την άλλη κατεύθυνση, προς το Αιγαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα «λένε ότι στέλνουν εναέρια μέσα, αλλά οι άνθρωποι λένε πως δεν επαρκούν», επισημαίνοντας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν και χωριά προς την πλευρά του Αιγαίου εάν δεν «πιαστεί» η φωτιά. «Προσπάθεια από αέρος δυστυχώς δεν υπήρξε, δεν είδα εναέρια μέσα» επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Αιδηψού – Ιστιαίας.

Νέρωνες στην Αττική!

φ3

Πριν καλά καλά συνέλθουν οι κάτοικοι της Αττικής από το ισχυρό σοκ της καταστροφικής πυρκαγιάς της Τρίτης, που κατέκαψε σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Βαρυμπόμπη, ο πύρινος εφιάλτης συνέχισε χθες να καταστρέφει το λεκανοπέδιο, μέσα από τρεις μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Δροσοπηγή, στις Αδάμες και την ευρύτερη περιοχή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι!

Το χειρότερο σενάριο ωστόσο επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ όταν η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και κινήθηκε προς Αγιο Στέφανο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον μόνο ένα θαύμα θα αποτρέψει μία βιβλική καταστροφή.

Νωρίτερα το πρωί είχε σημάνει συναγερμός, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής εντοπίστηκε 300 μέτρα μετά το Βαρυμπόμπη Club και 150 μέτρα από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής ένα τσαντάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε σπίρτα, αναπτήρα και άγνωστα αντικείμενα τυλιγμένα μέσα σε χαρτί και πλαστικό. Αμεσα έφτασαν στο σημείο κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που παρέλαβαν τα ευρήματα, τα οποία πλέον αξιολογούνται και συλλέγονται δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Ωστόσο, το γεγονός προκαλεί ανησυχίες ότι πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική κρύβεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών!

varypompi4

Αρχικά, χθες, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η κατάσταση ολοένα και χειροτέρευε και ως το απόγευμα η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής, τυλίγοντάς τα στις φλόγες.

Εγκλωβισμένοι

Μάλιστα, τρόμο προκάλεσε η δήλωση του αντιδημάρχου Ωρωπού Ευάγγελου Λιάσκου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ότι στη Δροσοπηγή υπήρχαν εγκλωβισμένοι κάτοικοι. Ταυτόχρονα, πληροφορίες ανέφεραν ότι πέντε άτομα από τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

5354100

Η ανεξέλεγκτη προέλαση της πύρινης λαίλαπας σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τον Δήμο Διονύσου, που ζήτησε από τους κατοίκους του Κρυονερίου να απομακρυνθούν με τάξη και ασφάλεια από τα σπίτια τους, ενώ εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες, που έγραφε: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας».

Σκηνές πολέμου

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο της πύρινης λαίλαπας, στο Κρυονέρι εκτυλίσσονταν σκηνές πολέμου, με τις καμπάνες να χτυπούν, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή! Λίγο αργότερα, οι πύρινες γλώσσες θα εισέβαλλαν και στο Κρυονέρι, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων που έκοβαν δέντρα και προσπαθούσαν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον Κοκκινόβραχο για τις Αφίδνες, όπου η φωτιά βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα διόδια! Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην εθνική οδό από τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Οινοφύτων.

Η καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, η οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς. Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελίας στάθηκαν τόσο δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου όσο και η αναφορά δικηγόρου που θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως αν ισχύει η φήμη ότι η φωτιά άρχισε εκίνησε από μετασχηματιστή, αν είναι αληθές ότι σε πολλές περιοχές, όπως η Βαρυμπόμπη, δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, επειδή υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης, ή αν είναι συμβατό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...