Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Νύχτα «Αποκάλυψης»! Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε τα πάντα στο πέρασμά της

Ασταμάτητη ήταν και χθες, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η φωτιά στην Εύβοια, η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο πέρασμά της τη νύχτα της Πέμπτης, καθώς κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, οι 240 πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην περιοχή δεν μπορούσαν να τιθασεύσουν την ορμή της φωτιάς, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες διευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου» ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Η νύχτα της Πέμπτης ήταν πραγματική κόλαση για τους κατοίκους της Εύβοιας, ειδικότερα στην Αγία Αννα. Οι κάτοικοι νιώθουν οργή και αγανάκτηση γιατί, όπως κατήγγειλαν, δεν είχαν τη βοήθεια που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις ακραίες συνθήκες.

Εγκλωβισμένοι

Οι ίδιοι προσπαθούσαν να σώσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά, μέσω θαλάσσης, και τους συνανθρώπους τους που βρέθηκαν σε ανάγκη, καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε σημεία που ήταν μια ανάσα από τις φλόγες.

Μόλις ξημέρωσε η Παρασκευή, αποκαλύφθηκε και το μέγεθος της καταστροφής στην Αγία Αννα, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη επίσημη καταγραφή.

«Τη νύχτα (σ.σ.: της Πέμπτης) κάηκαν 100.000 στρέμματα, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών, ξεπερνάμε τα 200.000 στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση, χωρίς εναέρια μέσα, χωρίς καθόλου δυνάμεις, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, δεν υπάρχει περίπτωση, θα καούν και άνθρωποι!» κατήγγειλε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις να σταματήσει η φωτιά ούτε υπήρξε συνδρομή δυνάμεων.

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο. Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε μόνο ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα» πρόσθεσε.

Χθες η φωτιά έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα, αλλιώς «η φωτιά θα φτάσει στη θάλασσα», όπως είπε.

Ακόμη μία μέρα χρειάστηκε να εκκενωθούν τα Βασιλικά, η Κοκκινομηλιά, ο Κρυονερίτης, οι Μηλιές, η Τσαπουρνιά. Το μεσημέρι υπήρξε εισήγηση για την εκκένωση και του Μαντουδίου, η οποία τελικά δεν αποφασίστηκε. Ωστόσο, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκε προληπτικά το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι και όλο το προσωπικό μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα για να συνδράμει στο νοσοκομείο.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσφέρει φιλοξενία και τροφή σε όσους κατοίκους της Εύβοιας έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Ήδη από χθες το πρωί στο γήπεδο Χαλκιά – Αναστασιάδη στη Χαλκίδα, έφτασαν με λεωφορείο 60 πολίτες από τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...