Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, 2026

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Ήταν μια καλή χρονιά το 2025. Με δώρα καλλιτεχνικά και...

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Vita και εξομολογήθηκε πως είναι ερωτευμένη.

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Συνήθως στερούμαι ύπνο για να βρω προσωπικό χρόνο»

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σε συνέντευξή της εξομολογήθηκε πως ο ελεύθερος χρόνος για εκείνη είναι ελάχιστος αλλά προσπαθεί να τον αφιερώνει στα παιδιά και στον σύντροφό της.

Ο «Καποδίστριας» έκοψε τις πρώτες τέσσερις ημέρες 150.000 εισιτήρια

Με θριαμβευτικό τρόπο μπήκε στις αίθουσες ο «Καποδίστριας» του...

Η Περιφέρεια Αττικής κατέσχεσε 12 τόνους ακατάλληλα προϊόντα σε καταστήματα υγειονομικές βόμβες

Χαλασμένα μπιφτέκια, σάπια κρέατα, βρόμικους πάγκους και άθλιες συνθήκες...

«Παίζει» με τις… λέξεις το ΤΑΙΠΕΔ

Τι απαντά ο οργανισμός στο ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το… ξεπούλημα (!) 175 στρεμμάτων παραλίας στο Σαρακίνικο και στο Σίμου Ελαφονήσου

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το ξεπούλημα της Ελαφονήσου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τον σάλο που προκλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώνεται, «παίζοντας» με τις λέξεις, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για «αξιοποίηση» της περιοχής και όχι για ξεπούλημα, αν και στην επίσημη ιστοσελίδα του εξαγγέλλει ανεγέρσεις ακινήτων στη μαγευτική παραλία στον Σίμο και στο Σαρακίνικο, γεγονός που σημαίνει πως θα παραχωρηθεί (αντί οικονομικού ανταλλάγματος, φυσικά) έκταση σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το νησάκι της Πελοποννήσου έχει μπει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα μαγευτικής λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382), με στόχο -όπως σημειώνεται- να αναγερθούν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχείο. Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παράλιου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου, Σταύρος Δεληγιαννίδης, επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν απάντησε ποτέ στους φορείς του νησιού άμεσα, παρά έμμεσα, εκδίδοντας ένα δελτίο Τύπου: «Το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώνεται ελαφρώς. Στην ουσία λέει ότι θα θέσει το θέμα -και αυτό είναι θετικό για εμάς- σε δημόσια διαβούλευση και θα γίνει ανοιχτός διάλογος με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές. Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε. Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι επενδύσεις που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της Ελαφονήσου και αλλοιώνουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Και βέβαια είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις που θίγουν τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών μας. Πώς μπορούν να επενδύσουν πάνω στην άμμο μας;».

«Δεν είναι ξεκάθαρα τα όσα λένε»

Ο κ. Δεληγιαννίδης τόνισε ότι υπάρχουν κάποια κενά στα όσα ισχυρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ κι εξήγησε: «Δεν είναι ξεκάθαρα όσα λέει, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί ακριβώς στο χαρτοφυλάκιο. Μα, πώς; Εμείς από εκεί το αντλήσαμε το θέμα και ξεκινήσαμε τις αντιδράσεις. Θεωρούμε έως έναν βαθμό ότι πρόκειται για προεκλογική απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ, άρα και της κυβέρνησης, να κατευνάσουν τα πνεύματα εν όψει των ευρωεκλογών. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει συνέχεια, όμως εμείς είμαστε και θα είμαστε εδώ για να “πολεμήσουμε”».

«Η έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης»

ΜΕΤΑ τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε με το ρεπορτάζ της «Espresso της Κυριακής» για το ξεπούλημα και την αναδημοσίευση του θέματος από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να εκδώσει μια γεμάτη αντιφάσεις ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και ότι η χρήση που αναφέρεται στον κατάλογο είναι «ενδεικτική». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημόσιων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».

Εύα Παπαδάτου 

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα φέρουν τα άστρα για το 2026; Οι προβλέψεις της Βάσιας Μαυράκη

Τι θα φέρουν τα άστρα για το 2026; Τι μας κρύβουν οι πλανήτες και ποια είναι τα ζώδια που η νέα χρονιά τούς κλείνει το μάτι και τους υπόσχεται μια συναρπαστική χρονιά;

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτό είναι το σπίτι της με την εντυπωσιακή θέα

Η Κατερίνα Λιόλιου διανύει μία πολύ όμορφη περίοδο προσωπικά αλλά και επαγγελματικά. Η τραγουδίστρια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις της και έχει στήριγμά της τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζάνη.

Η σέξι εμφάνιση της Μαρίας Αντωνά σε βραδινή έξοδο με τον Λιάγκα

Νυχτοπερπάτησαν ο Γιώργος Λιάγκας και η Μαρία Αντωνά. Το...

Ηλιάνα Μαυρομάτη – Στάθης Κόικας: Δείτε τους να χαλαρώνουν στον καναπέ τους

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη και ο Στάθης Κόικας είναι πολύ ερωτευμένοι και αχώριστοι. Αυτή την περίοδο εκείνη έχει γυρίσματα για τη σειρά «Μία νύχτα» και εκείνος για το «Grand Hotel» αλλά καταφέρνουν να περνούν και χρόνο μαζί παρά το απαιτητικό ωράριο δουλειάς τους

Πανέμορφες οι κόρες πρώην ζευγαριού της ελληνικής σόουμπιζ

Οι δύο κοπέλες πόζαραν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση στο εορταστικό τραπέζι.

Μαριλίτα Λαμπροπούλου – Δημήτρης Λάλος: Η δυνατή πρόταση και ο ενδοιασμός του ηθοποιού

Από το καλό στο καλύτερο φαίνεται πως πηγαίνουν οι σχέσεις της Μαριλίτας Λαμπροπούλου με τον Δημήτρη Λάλο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα, Φαίδρα με αποκαλυπτικό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα αν όμορφη κοπέλα ωστόσο δεν μοιάζει ιδιαίτερα στη μαμά της. Η Φαίδρα έκανε βραδινή έξοδο και πόζαρε για μια selfie φωτογραφία με έναν φίλο της φορώντας ένα φόρεμα με αποκαλυπτική πλάτη
spot_img