Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έφερε το «Κελί 33» στο «Έναστρον»

Μια ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για τον ίδιο τον Χρήστο...

«Πρωινό ΣουΣου»: Άνοδο στο δυναμικό κοινό

Άνοδο στο δυναμικό κοινό 18-54 καταγράφει η εκπομπή «Πρωινό...

Άγγιγμα ψυχής στο κελί του αγίου Νεκταρίου

Νέα επίσκεψη της σκηνοθέτιδας Γελένα Πόποβιτς στο ανακαινισμένο δωματιάκι του «Ανθρώπου στου Θεού» στη Μονή Αγίας Τριάδας, στην Αίγινα

Η σκηνοθέτις της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» Γελένα Πόποβιτς επισκέφθηκε μαζί με τον σύντροφό της και παραγωγό της ταινίας Αλέξανδρο Πότερ, τον δήμαρχο του νησιού Γιάννη Ζορμπά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αίγινα 2021 Μανώλη Κοττάκη το ανακαινισμένο κελί του αγίου Νεκταρίου, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου Αίγινας που ο άγιος ίδρυσε.

Εκεί τους υποδέχθηκε η ηγουμένη Τιμοθέη και με την ταπεινότητα που τη διακρίνει ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους όπου έζησε ο άγιος Νεκτάριος. Την ώρα λοιπόν που χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στους κινηματογράφους για να παρακολουθήσει τον «Ανθρωπο του Θεού» με τον σπουδαίο Αρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Γελένα Πόποβιτς, η οποία έδωσε σάρκα και οστά στο κινηματογραφικό εγχείρημα το οποίο φωτίζει τον βίο του αγίου Νεκταρίου, είχε την ευκαιρία να περπατήσει ξανά στη μονή που «άγγιξε» με το πνεύμα και την αγνή ψυχή του ο άγιος και να «αφουγκραστεί» και πάλι την ταπεινότητα του χώρου!

f2 kellaki agiou nektariou 05

«Βρισκόμαστε στον πολύ προσωπικό χώρο του αγίου, εδώ που έζησε. Εχουμε κάνει προσπάθεια να συντηρήσουμε όλα τα πράγματά του, ακόμα και τα άμφιά του. Προσπαθήσαμε να ανακαινίσουμε τον χώρο, να εκθέσουμε τα προσωπικά του αντικείμενα για να τα βλέπει ο κόσμος, να παρηγοριέται, να παίρνει δύναμη. Δεν πρέπει να τα κρατάμε για εμάς, γιατί είναι ευλογία. Μας βοήθησε πολύ ο άγιος σε αυτό. Μας φανέρωσε πράγματα. Είμαστε τυχεροί που είναι ένας σύγχρονος άγιος και έχουμε και φωτογραφίες του, να ξέρουμε τη μορφή του» ήταν τα ζεστά λόγια της ηγουμένης προς τους επισκέπτες της.

f1 kellaki agiou nektariou 00

Η ίδια ξενάγησε τους επισκέπτες στον χώρο και τους έδειξε ένα προς ένα τα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε βιτρίνα, όπως τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούσε, τα ποτηράκια, τα γυαλιά του, τη ράβδο που είχε πάντα μαζί του όταν δίδασκε, την πρώτη σφραγίδα της μονής, τις παντόφλες του, που έφτιαχνε μόνος του, και πολλά άλλα. Στη συνέχεια όλοι τους είχαν την ευκαιρία να δουν τη βιτρίνα όπου έχουν τοποθετηθεί τα άμφια του αγίου και να δουν με δέος τις εικόνες και τις φωτογραφίες στο υπνοδωμάτιο όπου έχουν διασωθεί από τα νεανικά του χρόνια έως το τέλος.

«Δεν είναι να τα κρύβουμε και να τα έχουμε μόνο για μας» ήταν τα λόγια της ηγουμένης, «αλλά για να τα βλέπει και ο κόσμος και να παρηγορείται και να παίρνει δύναμη, γιατί είναι ευλογία! Είναι πολύ συγκινητικό να ξέρεις ότι τα παπούτσια αυτά είναι του αγίου Νεκταρίου. Περπάτησε μ’ αυτά τα παπούτσια» είπε η γερόντισσα σε κάποιο σημείο της ξενάγησης θέλοντας να υπογραμμίσει τη σύνδεση που δημιουργούν για τον πιστό αυτά τα προσωπικά αντικείμενα, με τη ζωή και την καθημερινότητα του αγίου Νεκταρίου.

«Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί είναι ένας σύγχρονος άγιος, μόλις το 1920 κοιμήθηκε και έχουμε την ευλογία τη μεγάλη να έχουμε φωτογραφίες του αγίου. Να ξέρουμε τη μορφή του πώς ήταν, και έχουμε ακόμα και μαρτυρίες ανθρώπων που τον ζήσανε. Είναι μεγάλη ευλογία λοιπόν και γι’ αυτό κάναμε αυτή την προσπάθεια και βοήθησε πάρα πολύ ο άγιος, μας ενίσχυσε σ’ αυτό και τώρα θα δούμε σιγά σιγά τα προσωπικά του αντικείμενα, για τα οποία φτιάξαμε ειδικές ντουλάπες» ανέφερε η ηγουμένη.

f3 2

Η ηγουμένη Τιμοθέη ξεκίνησε την παρουσίαση από το γραφείο του αγίου χαρακτηριζοντάς το «ατόφιο», όπως το είχε στη Ριζάρειο, όπου δίδασκε. «Οταν ήρθε στην Αίγινα το έφερε μαζί του. Πάνω σ’ αυτό είναι τοποθετημένη η διαθήκη του, που είναι χειρόγραφη. Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν τα γράμματα και τον καλλιγραφικό του χαρακτήρα. Μπορεί να δει κανείς τα βιβλία που διάβαζε, τα έπιπλα και τις καρέκλες που χρησιμοποιούσε, τα προσωπικά του αντικείμενα. Την τσάντα που χρησιμοποιούσε στη Ριζάρειο, τις παντόφλες του, που τις είχε φτιάξει ο ίδιος. Εφτιαχνε μάλιστα και στις μοναχές παρόμοιες» ανέφερε χαρακτηριστικά προς τους επισκέπτες της!

f4 1

«Κρυφός σύμμαχος»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 Μανώλης Κοττάκης ανέφερε: «Η κυρία Γελένα Πόποβιτς μας έκανε ένα δώρο! Δείχνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο από την Αθήνα έως το Λος Αντζελες, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Μόσχα, από την Κρήτη έως το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, έναν άνθρωπο που εμείς εδώ στην Αίγινα γνωρίζουμε πολύ καλά, τον άγιο και προστάτη μας, τον άγιο Νεκτάριο. Τον έχουμε στα σπίτια μας τον έχουμε στα αυτοκίνητά μας, τον έχουμε στα γραφεία μας, τον έχουμε στα προσωπικά μας αντικείμενα, νιώθουμε ότι τον ξέρουμε καλά. Είναι ο κρυφός μας σύμμαχος στις δυσκολίες αυτές».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς τόνισε: «Ολοι όσοι ζούμε εδώ στο νησί σίγουρα καθημερινά αντιλαμβανόμαστε την αέναη παρουσία του αγίου, αλλά και την αδιάλειπτη προστασία που μας παρέχει. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος μπροστά σε όλα αυτά που που μας παρουσίασε σήμερα η γερόντισσα Τιμοθέη»! Στο τέλος της επίσκεψης άπαντες προέτρεψαν τον κόσμο να επισκεφθεί το κελί και να νιώσει το δέος που νιώθει όποιος πατά το πόδι του εκεί.

Δέος, συγκίνηση και θερμά λόγια

Η σκηνοθέτις της ταινίας Γελένα Πόποβιτς δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάντα συγκινούμαι όταν βρίσκομαι στο συγκεκριμένο μοναστήρι. Είμαι σίγουρη ότι όσοι επισκέπτονται αυτόν τον χώρο αισθάνονται αυτή την ηρεμία και αυτή την ιερότητα του χώρου.

Και τώρα που έχουμε τελειώσει την ταινία, ύστερα από όσα εμπόδια έχουμε βρει, τα οποία συγκρίνονται με τα εμπόδια που συνάντησε ο άγιος Νεκτάριος στη ζωή του, οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι σαν όνειρο που κατάφερα να ολοκληρώσω την ταινία» ανέφερε.

«Είμαι ευγνώμων»

Στη συνέχεια η σκηνοθέτις Πόποβιτς δήλωσε γεμάτη ζέση: «Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι βοήθησαν. Καταρχάς στον ίδιο τον άγιο Νεκτάριο και κατά δεύτερον στην ηγουμένη Τιμοθέη, η οποία με υποστήριξε πολύ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να ολοκληρώσω την ταινία, αλλά συνέχεια μου έδινε κουράγιο και αυτό σημαίνει πολλά για μένα! Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί ο στόχος μου ήταν να ικανοποιήσω τον κόσμο και ακούω ότι η ταινία μου έχει μεγάλη αποδοχή. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι όλη η ζωή του αγίου Νεκταρίου ήταν ένας διαρκής αγώνας, ακόμη και μετά που κοιμήθηκε ήταν ένας αγώνας»!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...