Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Βιαστικά και χωρίς έγκριση διεθνών οργανισμών προχωρά η Επιτροπή Εμβολιασμών την τρίτη δόση

Άρον άρον το τρίτο «τσίμπημα» στους άνω των 60 και σε υγειονομικούς

Η Ελλάδα τρέχει τη χορήγηση της τρίτης -αναμνηστικής- δόσης, επειδή η κυβέρνηση απέτυχε τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των συντακτών του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος για τον οποίον η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς πρώτα να έχουν υπάρξει οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, όπως του ΕΜΑ, κάτι που παραδέχθηκαν τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Υποστήριξαν, όμως, ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας χωρίς τη σχετική έγκριση.

Η παραδοχή

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών παραδέχθηκε πως ακόμα και σήμερα ο CDC δεν έχει δώσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, κάτι που γεννά πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο οι χθεσινές εξαγγελίες είναι ουσιαστικές ή ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Πέραν όλων αυτών, όμως, η Επιτροπή Εμβολιασμών πήγε ένα βήμα παραπέρα, ακόμα και από τις εισηγήσεις του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θέτοντας πιο χαμηλά το ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο μπορεί να χορηγηθεί η τρίτη δόση.

Ετσι, όπως έγινε χθες γνωστό, η εθνική επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση και όχι την υποχρέωση της χορήγησης τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, και όχι των 65 ετών που έχουν πει οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Παράλληλα, η τρίτη -αναμνηστική- δόση έγινε γνωστό πως θα αφορά τους υγειονομικούς, αλλά και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, μάλιστα, η τρίτη δόση χορηγείται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ οι πλατφόρμες για το κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η… εκστρατεία

«Διαπιστώθηκε έπειτα από εννέα μήνες εμβολιαστικής εκστρατείας και τον εμβολιασμό περίπου 6.500.000 ατόμων, ότι έπειτα από πέντε με έξι μήνες τα αντισώματα που θεωρούνται δείκτης ανοσιακής απάντησης μειώνονται. Επίσης, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους δεν έχουν επαρκή προστασία» υποστήριξε η Μαρία Θεοδωρίδου για να δικαιολογήσει τη μάλλον βιαστική απόφαση της επιτροπής για χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Ερωτήματα, όμως, προκύπτουν και από το γεγονός πως η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση και των δύο εμβολίων τεχνολογίας mRNA, δηλαδή των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, την ώρα που οι Αμερικανοί άναψαν το πράσινο φως μόνο για το εμβόλιο της Pfizer.

Για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει μόνο το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και αυτό της Moderna θα εξεταστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ανακοίνωση Τύπου μοιάζει πολύ με εκείνη για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων, χωρίς την παράθεση των διεθνών δεδομένων και φυσικά χωρίς την έγκριση των ευρωπαϊκών οργανισμών, μοιάζει περισσότερο με συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές πιέσεις του Μαξίμου και τη διεθνή επιστημονική πρακτική που ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική.

Ενημέρωση κάθε Τετάρτη για μαθητές που νοσούν

Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν έχει γίνει με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού αφορούν πλέον παιδιά, όταν την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία ήταν ένα προς πέντε. Τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, η οποία παραδέχτηκε χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά θα εξελίσσεται και η παρέμβαση της κυβέρνησης» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, ανακοινώνοντας ότι κάθε κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία με τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...