Μωρά (εν όψει) με τρεις γονείς

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί ωάρια δύο γυναικών και σπερματοζωάρια ενός άντρα

Μωρά με τρεις γονείς θα μπορούν να γεννιούνται σε δύο χρόνια από σήμερα. Βρετανοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι αν η μέθοδός τους νομιμοποιηθεί, θα είναι σε θέση να φέρνουν στον κόσμο έμβρυα από ωάρια δύο γυναικών και σπερματοζωάρια ενός άντρα.

Στόχος της πρωτοποριακής μεθόδου είναι να απαλλάξει τα μελλοντικά μωρά από τις λεγόμενες «μιτοχονδριακές» ασθένειες. Αυτές προκαλούνται από βλάβες στους μικροσκοπικούς ενεργειακούς πυρήνες κάθε κυττάρου του σώματος, τα λεγόμενα μιτοχόνδρια.

Mιτοχονδριακή πάθηση

Εχει υπολογιστεί ότι ένα στα 6.500 βρέφη γεννιέται με κάποια σοβαρή μιτοχονδριακή πάθηση που συνεπάγεται ανεπαρκή ενέργεια λειτουργίας και οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο.

Με δεδομένο ότι τα μιτοχόνδρια μεταβιβάζονται μονάχα από τη μητέρα στο παιδί, μια επιστημονική ομάδα από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αξιολόγησε δύο προηγμένες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους – τους μελλοντικούς γονείς και μια γυναίκα με υγιή μιτοχόνδρια. Από την πορεία των ερευνών οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οδεύουν σε ασφαλή δρόμο, όμως τόνισαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές πριν αρχίσει να εφαρμόζεται οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους.

«Αν είναι ασφαλείς αυτές οι τεχνικές για τους ανθρώπους; Δεν θα μπορούμε να το γνωρίζουμε, αν δεν τις εφαρμόσουμε σε ανθρώπους» απάντησε ξεκάθαρα ο καθηγητής Αντι Γκρίνφιλντ, πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ