Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Λάκης Γιακουμής αποτύπωσε στον φακό του μοναδικές στιγμές για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Με τσαρούχια, φορεσιές και όπλα ζωντανεύουν οι ήρωες του '21

Οι ήρωες που αποτίναξαν με τον αγώνα τους τον τουρκικό ζυγό από την Ελλάδα πριν από 200 χρόνια, τα τοπία στα οποία συνέβησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα που άλλαξαν την Ιστορία της χώρας μας και οι αμέτρητες μάχες που βάφτηκαν με αίμα και ηρωισμό «ζωντανεύουν» στο πολυτελές, επετειακό λεύκωμα με αυθεντικές σκηνές από την Επανάσταση του 1821, που προετοίμαζε εδώ και έναν χρόνο με προσωπική δουλειά και κόπο ο γνωστός και καταξιωμένος φωτογράφος Λάκης Γιακουμής.

F100 193348329 4810937642256313 1597421062163274731 n

Όπως λέει στην «Espresso», η δημιουργία του λευκώματος ήταν ένα όνειρο που είχε από μικρό παιδί. «Πάντα θαύμαζα τους ήρωες της Επανάστασης. Ήταν το πάθος μου, το βίτσιο μου, η αγάπη μου οι άνθρωποι αυτοί, που έδωσαν τη ζωή τους για μας. Φέτος, λόγω της επετείου της Επανάστασης, ήρθε η κατάλληλη ευκαιρία να το κάνω» αποκαλύπτει.

Μέσα σε έναν χρόνο ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας στις οποίες έγιναν σημαντικά γεγονότα της Εθνεγερσίας, όπως στη Μάνη, στην Καλαμάτα, την Πάτρα, στο Σούλι και το Μεσολόγγι. Μάλιστα, στην πόλη της δυτικής Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε πέντε φορές! Ο γνωστός φωτογράφος τονίζει ότι το λεύκωμα δεν θα γινόταν πραγματικότητα, αν δεν συνέβαλε σε αυτό με παραδοσιακές φορεσιές, τσαρούχια και όπλα της εποχής ο ράφτης Νίκος Πλακίδας από την Κατοχή Μεσολογγίου.

Τις τοποθεσίες όπου έγιναν τα γεγονότα και οι μάχες τις βρήκε έπειτα από πολύ ψάξιμο ο ίδιος ο φωτογράφος, αφού τις γνώριζε καλά λόγω του μεγάλου πάθους του για την Ιστορία. Βοήθεια σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, όπως σημειώνει, δεν είχε από κανέναν – ούτε χρηματική. «Τα πλήρωσα όλα από την τσέπη μου. Χορηγοί δεν υπάρχουν!» δηλώνει.

f2

Ο κ. Γιακουμής λέει πως οι φωτογραφίσεις δεν ήταν πάντα εύκολες και ορισμένες έγιναν κάτω από ακραίες συνθήκες. Όπως θυμάται, το περασμένο καλοκαίρι έστησε μια φωτογράφιση στο Μεσολόγγι, ενώ το θερμόμετρο έδειχνε 42 βαθμούς Κελσίου!
«Οι άνθρωποι που συμμετείχαν κάηκαν στην κυριολεξία! Όταν τελείωσε η φωτογράφιση, μου είπαν ότι το έκαναν για μένα. Αυτό ήταν μια “πληρωμή”» αναγνωρίζει.

Εκτός από τους ανώνυμους εθελοντές, στις φωτογραφίσεις για το επετειακό λεύκωμα «φιγουράρουν» και αρκετοί επώνυμοι, όπως η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, η επιχειρηματίας Ιωάννα Βαρδινογιάννη-Fournier, που ήρθε από την Ισπανία με την κόρη της Ειρήνη, η πρώην δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και κόρη του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, Αλεξία με τον γιο της, η Λάουρα Ζερίτη, σύζυγος του ιδρυτή της Χαρτοποιίας Θράκης Πάνου Ζερίτη, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Μωυσιάδης και η πρώην πρόξενος της Ελλάδας στο εξωτερικό Ελένη Παπαδοπούλου.

f5

Μεγάλη τιμή

«Όλοι μου είπαν πως ήταν μεγάλη τους τιμή που έλαβαν μέρος σε αυτή την έκδοση» αναφέρει ο φωτογράφος.

f3

Το λεύκωμα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα Δεκεμβρίου και, εκτός από τις φωτογραφίες, θα περιλαμβάνει κείμενα από ιστορικούς και σημαντικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

f6

Ο Λάκης Γιακουμής μετρά περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς στη φωτογραφία και στο φωτορεπορτάζ. Έπιασε πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή στα χέρια του στα 14 του και έκτοτε δεν την έχει αποχωριστεί! Με τον φακό του έχει απαθανατίσει, μεταξύ άλλων, αμέτρητες διασημότητες του εγχώριου και διεθνούς τζετ σετ, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, βασιλικές οικογένειες. Στο παρελθόν ήταν ένας από τους θρυλικούς φωτογράφους της Μυκόνου, στον φακό του οποίου δεν αντιστάθηκε κανείς – ούτε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης!

f7

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...