Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Απάτη με πλαστές εγγυητικές ύψους 30.000.000 ευρώ!

Στην κομπίνα-μαμούθ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (δικογραφία 4.000 σελίδων και τρεις συλλήψεις ήδη) εμπλέκονται έξι ελληνικές εταιρίες και 17 στελέχη

Στο… παρά πέντε πρόλαβε η Οικονομική Αστυνομία μια τεράστια κομπίνα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από έξι εταιρίες που με πλαστές ή μη έγκυρες εγγυητικές επιστολές θα εκταμίευαν ποσά -για δήθεν αναπτυξιακά προγράμματα- ύψους άνω των 30.000.000 ευρώ! Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ενώ στην ογκώδη δικογραφία των 4.000 σελίδων (!) αναφέρονται τα ονόματα συνολικά 17 ατόμων, όλοι τους στελέχη και διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών, αλλά και ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποτε κυκλοφορούσε με Porsche στη λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Η έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε το 2011 και αφορά έξι ελληνικές εταιρίες, τα στελέχη των οποίων εξέδιδαν πλαστές ή μη έγκυρες εγγυητικές επιστολές, οι οποίες φέρεται ότι είχαν εγκριθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που όμως δεν περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο της Τραπέζης της Ελλάδος και κατά συνέπεια είναι άκυρες όσον αφορά την παροχή πίστωσης για αναπτυξιακά προγράμματα.

Οι τρεις από τις εμπλεκόμενες εταιρίες -των οποίων ισάριθμα στελέχη συνελήφθησαν- εξέδιδαν τέτοιου είδους εγγυητικές επιστολές. Στη συνέχεια τις χορηγούσαν σε άλλες εταιρίες ή ακόμα και σε φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονταν για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντα βέβαια με το αζημίωτο. Οι εταιρίες επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές επιστολές είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως περιφερειακές ενότητες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ., πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο μία από τις τρεις εμπλεκόμενες εταιρίες πήρε ως αμοιβή για την έκδοση εγγυητικών επιστολών από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού ποσό ύψους 1.528.102,74 ευρώ. Επίσης, η ίδια εταιρία χορήγησε σε άλλη εταιρία, με έδρα στην περιφέρεια, άκυρη εγγυητική επιστολή με το ποσό των 185.000 ευρώ. Μάλιστα, η επιστολή φερόταν ότι είχε εκδοθεί από μεγάλο και διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Βρετανίας.

Οι υπόλοιπες τρεις εταιρίες που φέρεται ότι εμπλέκονται στο ευρύτερο κύκλωμα, όπως το ονομάζει η Οικονομική Αστυνομία, εξέδιδαν εγγυητικές επιστολές για ίδιον όφελος, καθώς με αυτές θα πετύχαιναν την εκταμίευση πολλαπλάσιων ποσών των αναγραφόμενων στις εγγυητικές, με το πρόσχημα της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Προκαταβολή

Οπως αποδείχθηκε, η μία από τις εταιρίες είχε αιτηθεί χορήγηση προκαταβολής από το υπουργείο καταθέτοντας πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.730.000 ευρώ, η δεύτερη ζητούσε προκαταβολή για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4.350.000 ευρώ καταθέτοντας επίσης πλαστή εγγυητική επιστολή ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και, τέλος, η τρίτη εταιρία ζητούσε από το υπουργείο Ανάπτυξης ποσό χρηματοδότησης για αναπτυξιακά προγράμματα ύψους 9.240.000 ευρώ με την παράλληλη κατάθεση ισόποσης πλαστής εγγυητικής επιστολής.

Στο κόλπο βρίσκεται και άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάμεσα στα 17 ονόματα των εμπλεκομένων που αναγράφονται στην ογκώδη δικογραφία ξεχωρίζει αυτό γνωστού ιδιοκτήτη εταιρίας, ο οποίος -όπως λέγεται- βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση, διότι μία από τις εταιρίες του είχε εκδώσει μη έγκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 4.000.000 ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη.

Η πρώτη εταιρία που έχει ιδρύσει από το 2005 δραστηριοποιείται στον χώρο της Διαχείρισης Εργων Στρατηγικής.

Θεοδόσης Π. Πάνου 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...