Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Μέτρα κατόπιν… εορτών

Κλείσιμο κέντρων τα μεσάνυχτα, μείωση πληρότητας των γηπέδων και επέκταση της τηλεργασίας θα τεθούν σε ισχύ από 3 έως 16 Ιανουαρίου

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης και έχουν στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, και ειδικά της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Oμικρον, θα τεθούν σε εφαρμογή κατόπιν εορτής και… εορτών.

Κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης τα μεσάνυχτα, μείωση στην πληρότητα των γηπέδων και επέκταση της τηλεργασίας είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη έγιναν στη βαριά σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 9.284 κρουσμάτων, που προκάλεσε σοκ στην επιστημονική κοινότητα της χώρας και ενέτεινε την ανησυχία των πολιτών.

Προηγήθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση και εισηγήθηκε νέα δέσμη μέτρων, με κύριους στόχους τον χώρο της διασκέδασης, τον αθλητισμό και την επέκταση της τηλεργασίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς επίσης και στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24.00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα. Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Το τελευταίο μέτρο, ωστόσο, γεννά ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς υποχρεώνει τους πολίτες στην Ελλάδα του βασικού μισθού των 650 ευρώ να πληρώνουν 60 ευρώ για να μπορέσουν να δουν τους γονείς τους ή να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία ως επισκέπτες. Ίσως αυτή να είναι μια καλή ευκαιρία να θεσμοθετήσει επιτέλους η κυβέρνηση το πλαφόν στην τιμή των μοριακών ελέγχων.

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων συνοδεύτηκαν από ισχυρότατες απειλές του υπουργού Υγείας για βαριές «καμπάνες» σε όσους δεν τα τηρούν ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα θα σταματάει αμέσως. «Άμεσα θα διακοπεί η μουσική, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι οι αθλητικές οργανώσεις θα αρχίσουν να διεξάγονται χωρίς κόσμο, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα. «Όλοι οι αγώνες θα γίνουν χωρίς άτομα, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νέα μέτρα έρχονται ως «απάντηση» στη μετάλλαξη Όμικρον. «Το 75% των κρουσμάτων αφορούν ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε, κάνοντας γνωστό πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν συνεπάγεται και αύξηση νοσηλειών.

Όπως είπε «μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας». Εκτίμησε, επίσης, πως τις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ», το οποίο η κυβέρνηση άφησε ακόμα μια φορά ανοχύρωτο.

Τέλος, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19. Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στη νέα παραλλαγή.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΠΟΥ, των CDC και μελετών, ανέφερε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι μικρότερος σε σχέση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη κατά 40%, αλλά ο κίνδυνος επαναλοίμωξης πολύ μεγαλύτερος, ενώ για τους θανάτους είπε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...