Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Θεοφάνεια 2022: Εορτασμός με λαμπρότητα καιμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων

Με λαμπρότητα αλλά και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα γιορτάστηκαν και φέτος τα άγια Θεοφάνια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Με σύμμαχο τη λιακάδα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στο έθιμο ήταν να έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές οι μητροπόλεις αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στον αγιασμό εξαιτίας της πανδημίας, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας.

Στον Πειραιά, όπου κάθε χρόνο γίνεται ο επίσημος αγιασμός των υδάτων, πραγματοποιήθηκε κανονικά η θεία λειτουργία στην Αγία Τριάδα και ακολούθησε η τελετή της ρίψης του σταυρού στη θάλασσα από την ειδική εξέδρα, με τους πιστούς να βρίσκονται περιμετρικά και τηρώντας μεταξύ τους τις απαιτούμενες αποστάσεις. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων έπιασαν τον σταυρό.

σελ 13 φ2 5476183
Αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά, Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022.

«Σήμερα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης για όλες και όλους. Το 2022 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που θα αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα νικήσουμε την πανδημία και θα πάρουμε πίσω τη ζωή μας» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχόμενος η νέα χρονιά να φέρει υγεία και προκοπή σε όλους.

Στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ανθίμου, ενώ η πομπή κατευθύνθηκε στην παραλία της πόλης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, για τον αγιασμό των υδάτων. Συνολικά 21 άτομα βούτηξαν στον Θερμαϊκό κόλπο για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ στη λεωφόρο Νίκης κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσαν σε συστάσεις, όπου χρειαζόταν, προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

5476381
Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τον προσφέρει

Χαρμόσυνο ήταν το κλίμα και στην Πάτρα, όπου ένας 23χρονος κατάφερε να πιάσει τον σταυρό, ανάμεσα σε άλλα 29 άτομα. Ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τον νεαρό άνδρα να προσφέρει τον σταυρό σε μια 9χρονη, που επίσης είχε πέσει στα νερά του λιμανιού για να τον πιάσει! Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος χαρακτήρισε ιδιαίτερα συγκινητική την πράξη του 23χρονου. Όπως αποκάλυψε, είχε εξαρχής συμφωνήσει με τους υπόλοιπους άνδρες που βούτηξαν, να αφήσουν την ανήλικη κοπέλα να κερδίσει καθώς, όπως λένε, αν και μικρή έκανε υπερπροσπάθεια για να πετύχει τον στόχο της.

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε στον Βόλο η πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του σεβασμιότατου ποιμενάρχου Ιγνατίου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ξεκίνησε η λιτάνευση του τιμίου σταυρού στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη την παραλία του Βόλου, όπου ο επίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Θανάσης Λιούπης, Χρήστος Μπουκώρος και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Επτά κολυμβητές, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού για να λάβουν την ευλογία, με τον 44χρονο Χρήστο Μπάρδα να ανασύρει τον σταυρό. «Όσο μου δίνει ο Θεός δύναμη, θα συνεχίσω να βουτάω» δήλωσε ο ωρομίσθιος καθηγητής στο δημοτικό ΙΕΚ της πόλης.

Το «βατράχι» του Πειραιά

Συγκίνηση και δάκρυα χαράς επιφύλασσε φέτος για την οικογένειά του ο Διονύσης Πετρίδης, το «βατράχι» της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, που κατάφερε να πιάσει τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Πειραιά. Όπως είπε βγαίνοντας από τη θάλασσα, αφιερώνει την προσπάθειά του στις τρεις κόρες του και στον Θεό.

5476352

«…Και στο τέλος τούς κερδίζεις όλους» είναι το μότο του, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όπου μοιράζεται με τους ακολούθους του φωτογραφίες με τις κόρες και το αγαπημένο του τετράποδο, καθώς και στιγμές από το Κέντρο Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Ανάμεσα στις δεκάδες εικόνες που έχει αναρτήσει εκείνη που έχει αποσπάσει τα περισσότερα σχόλια είναι αυτή μπροστά από τον τάφο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της αείμνηστης «Κυράς της Ρω». Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε ανήμερα της περσινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Διονύσης Πετρίδης κρατά με περηφάνια την ελληνική σημαία μπροστά από το σημείο όπου «αναπαύεται» τα τελευταία 39 χρόνια η σπουδαία αυτή μορφή της Αντίστασης. Στη λεζάντα της εικόνας γράφει: «Χρόνια πολλά Ελλάδα. Έλληνες, το κεφάλι πάντα ψηλά».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...