Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με 5,3 Ρίχτερ τη Φλώρινα

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, έπεσαν σοβάδες από κτίρια σε αυτοκίνητα, έσπασαν τζαμαρίες

Στον… ρυθμό του Εγκέλαδου ζουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι κάτοικοι στη Φλώρινα. Η αρχή έγινε με τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.43 με επίκεντρο 2 χλμ. δυτικά της πόλης. Το μικρό εστιακό βάθος της δόνησης, που ήταν μόλις 10 χλμ. είχε ως αποτέλεσμα ο σεισμός να γίνει ιδιαίτερα αισθητός και να λαχταρίσει τους κατοίκους, οι οποίοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Τραυματισμοί δεν υπήρξαν, μόνο δύο άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι έμειναν ως τα ξημερώματα σε πλατείες ή προτίμησαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία είχαν μεταφέρει σε ανοιχτούς χώρους μακριά από κτίρια.

σελ 6 φ2 271732439 4831238930266755 5309837246600058715 n

Από τον σεισμό δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, μόνο πτώση σοβάδων και κεραμιδιών και ρωγμές, ενώ έσπασαν και οι τζαμαρίες σε ορισμένα καταστήματα. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν έχουν ησυχάσει ούτε στιγμή, καθώς ύστερα από τα 5,3 Ρίχτερ ακολούθησε έντονη μετασεισμική ακολουθία, με μικρότερες και μεγαλύτερες δονήσεις που ξεπέρασαν τις 50! Οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν τα 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στις 23.53 της Κυριακής, τα 3,9 στις 00.21 της Δευτέρας καθώς και ένας ίσος σε μέγεθος σεισμός που έγινε στη 01.38 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Κλειστά σχολεία

Η «χάρη» του σεισμού έφτασε σε αρκετές περιοχές, όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά, την Πέλλα, την Κατερίνη, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, τα Τρίκαλα, ακόμη και την Κέρκυρα, ενώ έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες, όπως στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Χθες παρέμειναν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στη Φλώρινα, αλλά και στο Αμύνταιο και στις Πρέσπες. Οι μαθητές στη Φλώρινα και το Αμύνταιο δεν θα πάνε στα σχολεία τους ούτε σήμερα, σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων. Επίσης σταματάει η σύνδεση με τρένο στο τμήμα Σκύδρα – Φλώρινα έως την ολοκλήρωση ελέγχου της γραμμής. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία. Μιλώντας για τον σεισμό της Φλώρινας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είπε πως «μάλλον είναι ο κύριος σεισμός» και τόνισε πως είναι καλό που υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το φαινόμενο να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Ο κ. Τσελέντης είπε πως το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό δυτικά της Φλώρινας είναι άγνωστο και θύμισε ότι η περιοχή έχει βεβαρημένο ιστορικό, καθώς το 1994 καταγράφηκαν 5,9 Ρίχτερ από άλλο ρήγμα, 40 χλμ. από τη Φλώρινα, ενώ τον Νοέμβριο του 1967 είχαν δονήσει την ευρύτερη περιοχή 6,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 100 χλμ.

σελ 6 φ5 271715024 10221201550523803 9048814668350349075 n

Δύσκολες μέρες

Για αχαρτογράφητο ρήγμα έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί. «Η επόμενη εβδομάδα, που γίνεται περίπου το 75-80% των μετασεισμών για έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ, θα είναι αρκετά δύσκολη» τόνισε.
Από νωρίς χθες το πρωί κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Φλώρινας και του Αμύνταιου, μαζί με υπαλλήλους που ήρθαν από το παράρτημα Θεσσαλονίκης του υπουργείου Υποδομών, προχώρησαν σε καταγραφή των προβλημάτων. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είχε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...