Μέγα έγκλημα εις βάρος του Τύπου

Εταιρείες αποδελτίωσης (σε πολλά υπουργεία) λεηλατούν τα πνευματικά δικαιώματα με σκοπό την ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών

Σε ακόμα μία προσπάθεια υποβάθμισης του έντυπου Τύπου επιδίδεται η κυβέρνηση, με την αντικατάσταση ουσιαστικά των εφημερίδων από εταιρίες αποδελτίωσης (ή πολλές φορές με παράλληλη λειτουργία των δύο), με σκοπό την ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει ήδη σε πολλά υπουργεία, που ουσιαστικά προσλαμβάνουν τις εν λόγω εταιρίες, το καθεστώς λειτουργίας των οποίων πάντως δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο. Κι αυτό διότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν το περιεχόμενο των ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, περιοδικά, ιστοσελίδες κ.ά.), το οποίο αναπαράγουν στους πελάτες τους με το αζημίωτο φυσικά, χωρίς ωστόσο να πληρώνουν τίποτα ως πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτή την πρακτική έχουν υιοθετήσει και αρκετοί βουλευτές, αλλά και πολιτικά κόμματα (μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το ενημερωτικό δελτίο μοιράζεται και σε κομματικά στελέχη προς ενημέρωσή τους).

Το κόστος, πάντως, για κάθε δημόσιο οργανισμό δεν είναι το ίδιο, αφού διαφέρει ανάλογα με την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή σε πόσα μέσα θα κάνει αποδελτίωση. Η πιο πρόσφατη σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 24 Ιουνίου, όταν και δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια, εντολή με την οποία ανατίθεται σε εταιρία η ετήσια παροχή υπηρεσιών αποδελτίωσης έντυπων μέσων, δικτυακών τόπων, προγραμμάτων τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνου, στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιότητας και πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Το ποσό που της δίνει είναι 8.312 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένου να λαμβάνει καθημερινή αποδελτίωση (μεταξύ άλλων από εννέα κανάλια και επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς).

Αντίστοιχη συμφωνία έχουν κάνει και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο για ποσό 32.793 ευρώ, το Δημόσιας Τάξης τον Φεβρουάριο για ποσό 17.948 ευρώ, το Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων) τον προηγούμενο Ιούλιο για 13.000 ευρώ, το Υποδομών τον Δεκέμβριο (6.642 € για δύο χρόνια), το Ενέργειας τον Δεκέμβριο για 8.487 ευρώ και το Υγείας τον περασμένο Μάρτιο για το ποσό των 6.450 ευρώ. Η «Espresso» εξετάζει πώς θα αντιμετωπίσει νομικά αυτή την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας της και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ