Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Στον εισαγγελέα ο Αλβανός δολοφόνος του 19χρονου Άλκη

Ποινή φυλάκισης για το οπλοστάσιο στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, όπου ήταν κλειδοκράτορας

Σκληρός, ανέκφραστος, αμίλητος, αλλά και με την ουρά στα σκέλια προσήχθη κάτω από έντονες αποδοκιμασίες στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης ο 23χρονος Αλβανός Afksendos Garciu, που συνελήφθη ως ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη στου Χαριλάου.

Το συγκεντρωμένο πλήθος τον «υποδέχθηκε» βρίζοντας και φωνάζοντάς του «δολοφόνε, να πας στον διάολο», έως ότου οδηγηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε σειρά βαρύτατων ποινικών διώξεων.

Ενδεικτικό του κλίματος «υποδοχής» ήταν το γεγονός ότι, όσο ο 23χρονος περίμενε έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, τον πλησίασε ένας άντρας και, σύμφωνα με το thessnews, τον ρώτησε γιατί το έκανε. Οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν και εκείνος τους είπε: «Είμαι Αρης, έχω έναν γιο 19 χρόνων. Ηθελα να μάθω γιατί σκότωσε τον Αλκη».

Ο σεσημασμένος χούλιγκαν εξακολουθεί να παριστάνει τη… λευκή περιστερά, καθώς επαναλάμβανε στους αστυνομικούς: «Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο με έχετε εδώ, δεν καταλαβαίνω για ποιο περιστατικό μού μιλάτε»! Ωστόσο, ο εισαγγελέας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ακλόνητα στοιχεία, όπως την αναγνώριση από τον φίλο του Αλκη και βίντεο από κάμερες, του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Ο 23χρονος θα απολογηθεί τη Δευτέρα στον ανακριτή για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλκη Καμπανού, που έχει «παγώσει» το πανελλήνιο.

Στο μεταξύ, ο νεαρός Αλβανός «εισέπραξε» ήδη την πρώτη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για πέντε αδικήματα σχετικά με τα ευρήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά την έφοδο που έκαναν στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο ήταν ο… κλειδοκράτορας, αν και δήλωσε ότι δεν είναι καν μέλος του! Μάλιστα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η εκτέλεση της ποινής του. Σύντομα, όμως, θα έρθει και η ώρα των συνεργών του στην αναίτια δολοφονία, καθώς οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής τούς έχουν ταυτοποιήσει. Αρχικά, ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του δεύτερου οχήματος της δολοφονικής ομάδας και στη συνέχεια τα υπόλοιπα «μπουμπούκια». Όλοι είναι επίσης σεσημασμένοι, καθώς έδιναν συχνά το «παρών» σε επεισόδια και οπαδικές επιθέσεις, ενώ στον… ελεύθερο χρόνο τους είχαν διαπράξει ληστείες και κλοπές.

f3 75

Στο μεταξύ, στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης βρέθηκε χθες ένα ακόμη φονικό όπλο, μια τεράστια ματσέτα, την οποία εντόπισε ένας δημοσιογράφος, και ήδη εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο Αλβανός είχε φτάσει μια ανάσα από τα κάγκελα της φυλακής, όμως δεν έβαλε μυαλό και συνέχισε την πορεία βίας, που κατέληξε στη δολοφονία του Αλκη. Τον Μάρτιο του 2019, ακριβώς στην ίδια περιοχή, τέσσερα άτομα είχαν επιτεθεί σε δύο οπαδούς του Αρη και τους είχαν μαχαιρώσει. Ενας από τους τέσσερις συλληφθέντες ήταν και ο 23χρονος. Το 2020 είχε απολογηθεί, αλλά η δίκη για την υπόθεση εκκρεμεί ακόμα. Το 2017, ο Afksendos Garciu είχε πρωταγωνιστήσει στον τελικό της ντροπής στον Βόλο ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που είχε στιγματιστεί από μεγάλης έκτασης επεισόδια, με την τηλεόραση να δείχνει σε ζωντανή σύνδεση τις μάχες χούλιγκαν με μαχαίρια στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού. Μάλιστα, κατά κάποιες πηγές, ο 23χρονος ήταν το άτομο που είχε απεικονιστεί σε φωτογραφίες να επιτίθεται σε οπαδό της ΑΕΚ που ήταν πεσμένος στο έδαφος κραδαίνοντας ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Αλλά και λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Αλκη ο 23χρονος Αλβανός φέρεται ότι συμμετείχε σε επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού της Volleyleague, που διεξήχθη στο «PAOK Sports Arena».

Ο «εμφύλιος» των οργανωμένων του ΠΑΟΚ!

Χωρίς να έχουν καταφέρει να τον αντιμετωπίσουν οι δομές του κράτους, ο χουλιγκανισμός πρόλαβε και μετασχηματίστηκε σε ένα πιο σύνθετο φαινόμενο, που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη και επικίνδυνη. Πλέον, οι οπαδικές οργανώσεις είναι το προκάλυμμα, η «ομπρέλα» για πολλές και ετερόκλητες υποομάδες που χρησιμοποιούν τους συνδέσμους ως ορμητήρια για τη δράση τους, η οποία περιλαμβάνει ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και εξτρεμιστικές δράσεις.

Ακόμα και οι υπεύθυνοι των επίσημων συνδέσμων έχουν πιαστεί «αδιάβαστοι» με αυτή τη μορφή μεταχουλιγκανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι από την επίσημη «Θύρα 4» του ΠΑΟΚ έχει αυτονομηθεί μια νεοναζιστική σέχτα, προκαλώντας «εμφύλιο». Τον περασμένο Οκτώβριο μέλη αυτής της περιθωριακής φράξιας επιτέθηκαν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ στα κεντρικά γραφεία της «Θύρας 4», παρόλο που υποστηρίζουν την ίδια ομάδα!

Το ίδιο «τάγμα εφόδου» φέρεται ότι συμμετείχε στην επίθεση εναντίον μελών της ΚΝΕ και μαθητών στην κατάληψη του ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης, καθώς και στο αντιεξουσιαστικό στέκι Libertaria μετά το συλλαλητήριο εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη αυτής της ακραίας «παράταξης», ορμώμενα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχουν συγκρουστεί με την πλειονότητα των οργανωμένων της «Θύρας 4», αλλά και με ένα άλλο τμήμα που ανήκει στην αντίθετη ακραία πλευρά των anti-fa και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συνύπαρξή τους κάτω από τη σημαία της «Θύρας 4» γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική και έχει παρατηρηθεί το οξύμωρο να τοποθετούνται σε αγώνες πανό με αντίθετη θέση για πολιτικά θέματα. Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο νεοναζί οπαδών το 2018, είχε περιγράψει «δύο ομάδες αντιφρονούντων παοκτζήδων, εκ των οποίων οι μισοί ήταν υπερεθνικιστές και οι άλλοι μισοί αναρχικοί».

Όμως, το φαινόμενο δεν απαντάται μόνο στους κόλπους των οπαδών του ΠΑΟΚ. Αντίστοιχες φατρίες έχουν εμφανιστεί και στις άλλες μεγάλες ομάδες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο «πέταλο» των οργανωμένων αυτονομούνται και μορφοποιούνται οι ομάδες των νεοναζί και των αντιεξουσιαστών από την αντιπέρα όχθη. Τα μορφώματα αυτά εξαπλώνονται μέσα από ομάδες των social media και το γήπεδο είναι ο χώρος που βρίσκονται όχι για την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά για να προπαγανδίσουν σύμβολα και συνθήματα, φέρνοντας σε πλήρη αμηχανία το σύνολο των επίσημων συνδέσμων.

Παλαιότερα είχε βρεθεί στο στόχαστρο της UEFA ο Ολυμπιακός, που είχε τιμωρηθεί με βαρύ πρόστιμο εξαιτίας ενός πανό που απεικόνιζε μια νεκροκεφαλή που προσομοίαζε με αυτή των Ες Ες. Ωστόσο, οργανωμένοι οπαδοί είχαν παρευρεθεί σε αντίθετα ιδεολογικά συλλαλητήρια στον Πειραιά. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ο οπαδικός κόσμος κατακερματίστηκε με αφετηρία ακραίες πολιτικές τάσεις και οδηγείται συχνά σε εμφύλιες συγκρούσεις, όπου το πάθος για την ομάδα πάει περίπατο και υπερισχύει η ανάγκη για επιβολή έναντι του άλλου.

Το φαινόμενο της μετεξέλιξης του χουλιγκανισμού γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Αλλωστε πέρασαν δεκαετίες από τις αρχές της δεκαετίας του ʼ80, όταν αναπτύχθηκαν τα οργανωμένα «πέταλα», που λειτουργούσαν με ιεραρχία και κανόνες, και τα επεισόδια ήταν μεμονωμένα και λιγότερο αιματηρά. Σταδιακά, όταν οι παλαιότερες γενιές παρέδωσαν τα κλειδιά στις επόμενες, χάθηκε ο σεβασμός προς τους επικεφαλής των συνδέσμων, τις παλιές καραβάνες που διατηρούσαν την ενότητα με κάθε τρόπο. Τα χρόνια που ακολούθησαν όλα άλλαξαν… Πλέον ο «κώδικας» έσπασε και στο πέταλο εισχώρησαν νεαροί με ακραίες αντιλήψεις, ληστρικές συμμορίες, διακινητές ναρκωτικών, «νονοί» που πουλάνε προστασία σε μικροκαταστήματα και εν δυνάμει δολοφόνοι.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...