Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

Η Άντζυ Λουπέσκου μιλά αποκλειστικά στην «Espresso» για την περιβόητη συνέντευξη με...

Η «σιδηρά κυρία» της διαίσθησης, ψυχολόγος και κλινική υπνοθεραπεύτρια Αντζυ Λουπέσκου, μιλά για πρώτη φορά, μέσα από την «Espresso», για τον σάλο που προκάλεσε η συνέντευξη του Πάνου Ρούτσι στην τηλεοπτική της εκπομπή «Το ταξίδι της ζωής».

Γιορτινό styling από τον Λάκη Γαβαλά στο MadWalk Gifting Lounge by ΣΚΡΑΤΣ...

Τι θα φορεθεί φέτος τις γιορτές; Η ερώτηση που κυριαρχεί...

Μαρίνα Ψάλτη για «Άγιο έρωτα»: «Κλείνει ένας κύκλος. Το αγάπησα πολύ αυτό...

Η Μαρίνα Ψάλτη μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος έρωτας» αλλά και για τον χαρακτήρα της.

«Tracker»: Η σειρά που «σαρώνει» έρχεται στον ALPHA σε πρώτη τηλεοπτική προβολή

Μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών...

Ο Τσακίρογλου μίλησε για τον Άγιο Αρσένιο που υποδύεται: «Ο σωστός ηθοποιός πρέπει να είναι πιστός»

Το κατηχητικό σχολείο στο οποίο πήγαινε ως παιδί, η θρησκευτική πίστη που διαμόρφωσε την προσωπικότητά του και η αγάπη του για τον Χριστό

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς είναι ασφαλώς ο Νικήτας Τσακίρογλου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1962 και από τότε έως σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά έργα, τόσο στο θέατρο και στον κινηματογράφο όσο και στη μικρή οθόνη, παρουσιάζοντας υπέροχα δείγματα του ταλέντου του.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στον ρόλο του Αγίου Αρσενίου, τον οποίο υποδύεται στην πρόσφατη τηλεοπτική σειρά αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο, ενώ μιλά επίσης για τα θρησκευτικά του βιώματα και τις αναμνήσεις του από την παιδική ηλικία, αλλά και για τη σημασία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο.

Πώς λάβατε την απόφαση να συμμετάσχετε στα γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά με θέμα τον Αγιο Παΐσιο;

Δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο, είμαι ηθοποιός και έπραξα το καθήκον μου. Ασχολήθηκα με ένα θρησκευτικό θέμα που με ενδιέφερε πάρα πολύ, λόγω και του ότι είμαι ορθόδοξος χριστιανός. Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο και να επιτρέψω να εισρεύσει στην ψυχή μου η δύναμη που είχαν αυτοί οι άγιοι άνθρωποι. Θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου να διδάξουν στον κόσμο τις αξίες του καλού. Οταν ετοιμάζομαι να υποδυθώ έναν ρόλο, πάντα φροντίζω να προετοιμάζομαι συγκεντρώνοντας στοιχεία και όλο το απαραίτητο υλικό. Στη σειρά αυτή υποδύομαι τον Αγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος διακόνησε το ποίμνιό του στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και του βίαιου ξεριζωμού που επακολούθησε των Ελλήνων από τις εστίες τους. Ανέλαβε να οδηγήσει το ποίμνιό του -μέσα στους οποίους ήταν και η οικογένεια του Αγίου Παϊσίου, όντας αυτός ακόμη τότε βρέφος- από τα Φάρασα και να οδεύσουν προς την Ελλάδα. Ο Αρσένιος -θα πρέπει να τονίσουμε- ήταν ο νονός του Παϊσίου. Αυτός τον βάπτισε στα Φάρασα λίγο πριν φύγουν για την Ελλάδα και του έδωσε το όνομα Αρσένιος. Η ζωή του Παϊσίου συγκινεί όχι μόνο εμένα, αλλά όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρόκειται για ένα εξέχον πρόσωπο της Ορθοδοξίας. Ο Παΐσιος τίμησε με το έργο και τον βίο του την Ορθοδοξία

Ποιες δυσκολίες είχε η ενσάρκωση του ρόλου του Αγίου Αρσενίου;

Ο Αρσένιος ανέλαβε ένα τιτάνιο έργο: Μετέφερε τους Έλληνες από τα Φάρασα -και μέσα από τρομερές κακουχίες- στην Ελλάδα. Οι συνθήκες ναι μεν ήταν φοβερά άσχημες, αλλά ο Αρσένιος είχε τη δύναμη της πίστης. Υπέμενε τα πάντα και έφερε εις πέρας τον σκοπό του. Επρεπε κι εγώ να ταξιδέψω σε όλα εκείνα τα μέρη της Ελλάδας στα οποία έζησε και άφησε σημάδια του έργου του ο Αρσένιος, ο οποίος κατέληξε στην Κέρκυρα, όπου παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Ενας από τους τόπους που επισκέφτηκα για τις ανάγκες των γυρισμάτων ήταν βεβαίως και η Κόνιτσα, στον νομό Ιωαννίνων. Οταν πήγα στην Κόνιτσα και διέμεινα εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, επισκέφθηκα και το σπίτι όπου έζησε εκεί για πολλά χρόνια ο Παΐσιος. Εκεί συναντήθηκα με τον άνθρωπο ο οποίος έχει αναλάβει τη φροντίδα του μουσείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Παϊσίου και από τον οποίον έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για αυτόν τον Αγιο.Ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Χρυσούλα Διαβάτη

Εκτός από τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης οι Μικρασιάτες Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν και την εχθρική στάση των γηγενών Ελλήνων…

Μα, αυτοί και εάν ήταν Έλληνες! Οι Μικρασιάτες ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες! Με βαθιά ελληνική καταγωγή και παιδεία. Σιγά σιγά όμως σταμάτησε η εχθρική στάση των ντόπιων απέναντι στους Έλληνες της Μικρασίας. Εις το όνομα του Ιησού Χριστού επικράτησε το στοιχείο της ανθρωπιάς και έγινε πράξη η ρήση του Κυρίου «Αγαπάτε αλλήλους». Πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη σειρά ποια κατά τη γνώμη σας ήταν τα πιο συγκλονιστικά; Αυτά που αποτυπώθηκαν πιο έντονα στη μνήμη σας;

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο μυσταγωγικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί τους ρόλους τους. Την ίδια αίσθηση αποκόμισα και από τον τρόπο που εργάστηκαν και έζησαν κάθε στιγμή των γυρισμάτων τόσο ο σκηνοθέτης όσο και η ομάδα των τεχνικών.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Η σκηνή κατά την οποία βάπτιζα τον Παΐ-σιο μέσα σε μια μικρή εκκλησία -στη Μικρά Ασία- έχοντας δίπλα μου τη μητέρα του, αλλά και άλλους ανθρώπους…

Υπάρχουν και κάποιες άλλες μορφές της Ορθοδοξίας που θα θέλατε να ερμηνεύσετε στο μέλλον;

Πιστεύω ότι η τηλεοπτική σειρά με θέμα τον Παΐσιο ήταν μια καλή αρχή, ώστε να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους η τηλεόραση και ο κινηματογράφος σε προσωπικότητες της Ορθοδοξίας μας. Υπάρχει σαφώς πλούσιο υλικό σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να εισέλθει κάποιος σε αυτό το περιβάλλον, επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να νιώσει πληρέστερα στην ψυχή του το επάγγελμα του ηθοποιού.

«Λάθος η βεβήλωση στην Παναγία Σουμελά»

Στην επικαιρότητα βρίσκεται και το θέμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, με αφορμή τη βεβήλωσή της για τις ανάγκες μιας μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Ποια είναι η άποψή σας για το γεγονός αυτό;

Είναι λάθος να μη σέβεσαι τη θρησκεία του άλλου. Και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Παναγίας Σουμελά. Δεν συνάδει με το εκκλησιαστικό περιβάλλον της Ορθοδοξίας η διενέργεια μιας τέτοιας εκδήλωσης. Μια τέτοια πράξη εκτιμώ ότι ακόμη και οι άνθρωποι οι οποίοι ασπάζονται τον μουσουλμανισμό θα την αποκηρύξουν.

Εμείς ως Έλληνες δεν είμαστε λαός μισαλλόδοξος. Και η συμπεριφορά μας απέναντι στους Τούρκους είναι αξιέπαινη και αξιοπρόσεκτη. Τηρούμε τις αρχές της Ορθοδοξίας, αφήνοντας στην άκρη τη νοοτροπία του ρατσισμού.

«Ο σωστός ηθοποιός πρέπει να είναι πιστός»

Η ανάπτυξη της θρησκευτικής πίστης μέσα σας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διαπαιδαγώγηση που λάβατε από τους δικούς σας ανθρώπους;

Προέρχομαι από μια οικογένεια που τη χαρακτήριζε ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα. Ο πατέρας μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος επίσης υπέστη τους διωγμούς των Τούρκων. Ο δε προπάππους μου υπήρξε ιερωμένος στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας. Στα χρόνια που μεγάλωσα εγώ είχαμε περισσότερη ανάγκη από τον Χριστό και τη θρησκευτική πίστη. Ηταν μεγάλη η συμβολή της θρησκευτικής πίστης στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Και μαθήματα στο κατηχητικό σχολείο παρακολουθούσα, αλλά και δίπλα σε ιερείς βρισκόμουν κάθε φορά που αυτοί μετέβαιναν για την τέλεση κατ’ οίκον αγιασμών. Η αγάπη μου για τον Χριστό ήταν η μεγαλύτερη ανάγκη. Βέβαια, την Εκκλησία την ακολούθησα και αργότερα μέσα από τη δουλειά μου.

Ο ηθοποιός θα πρέπει να έχει μια πολύ καλή σχέση με τις αρχές του εκκλησιαστικού βίου. Άλλωστε, για να γίνει κάποιος σωστός ηθοποιός πρέπει να είναι πιστός, Ελληνας χριστιανός, που θα βρίσκεται πολύ κοντά στην Εκκλησία. Στη δουλειά μας ποιούμε ήθος! Και αυτό ο ηθοποιός οφείλει να το ενστερνίζεται.

Οι επιρροές σας από την παράδοση της Ορθοδοξίας σε ποια πράγματα αποτυπώνονται;
Στη φράση «Αγαπάτε αλλήλους!». Το ζωοποιόν πνεύμα του Ιησού Χριστού να είναι πάντα ο σκοπός της ζωής σου!

Πώς κρίνετε το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων σήμερα;

Ζούμε μια εύκολη ζωή αυτή την περίοδο. Και όταν ζεις μια τέτοια ζωή, δεν λες τη φράση «Βοήθα, Χριστέ μου!». Τα σχολεία οφείλουν να δώσουν πολύ μεγάλη σημασία στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ηταν σοβαρό λάθος η απόπειρα κάποιων υπουργών να το καταργήσουν. Εάν συνέβαινε αυτό, τότε θα μιλούσαμε για θανάσιμο λάθος.

Ως προς τα μελλοντικά σας σχέδια, τι θα μπορούσαμε να πούμε; Θα συμμετάσχετε στα γυρίσματα κάποιας νέας παραγωγής;

Με αφορμή την παρούσα συνέντευξη θα ήθελα να σας αποκαλύψω ότι θα συμμετάσχω στα γυρίσματα μιας νέας ταινίας. Θα αφορά τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης». Στη σειρά αυτή θα υποδυθώ τον Σήφακα, τον πατέρα του Καπετάν Μιχάλη. Τα γυρίσματα αναμένονται να αρχίσουν εντός του 2022 και ευελπιστώ ότι τον χειμώνα του 2023 θα βγει η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Κώστας Χαραλάμπους και τα γυρίσματα θα διεξαχθούν εξ ολοκλήρου στην Κρήτη.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μελέτης Ηλίας: Ο γιος του έπαιξε στο «Σόι σου» και κέρδισε τις εντυπώσεις

Ο Μελέτης Ηλίας «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό ως «Σάββας» στη σειρά «Το σόι σου» και αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές.

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Glam δείπνο αγάπης και αλληλεγγύης

Ήταν μια βραδιά λάμψης, αλλά κυρίως αλληλεγγύης και έργου,...

Αθανασία Τσουμελέκα: Η ανήθικη πρόταση στην πρωταθλήτρια, που πλέον είναι ηθοποιός

«Από χρυσή ολυμπιονίκης, στα “Κόκκινα φανάρια» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ζωής, σήμερα, για τη σπουδαία πρωταθλήτρια του βάδην και χρυσή ολυμπιονίκη Αθανασία Τσουμελέκα

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...






Μποζουκια Αθηνα