Τον απόλυτο τρόμο έσπειρε στην Ευρώπη μια ανακοίνωση της ουκρανικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντάς την μπροστά στον κίνδυνο δεύτερου πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ. Από τις σφοδρές μάχες προκλήθηκε black out στο πυρηνικό εργοστάσιο, με τους Ουκρανούς να προειδοποιούν ότι οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης μπορούν να κρατήσουν «ζωντανό» το σύστημα ψύξης μόνο για 48 ώρες.
Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε χθες η Ukrenergo, διαχειρίστρια εταιρία του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Τη σκυτάλη του τρόμου πήρε η ουκρανική κρατική εταιρία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας. Ανακοίνωσε ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η αγωνία για μια ενδεχόμενη επανάληψη της φρίκης του πυρηνικού δυστυχήματος του 1986, που έστειλε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κορυφώθηκε έπειτα από ανάρτηση στο twitter του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ» έγραψε, προειδοποιώντας ότι «έπειτα από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».
Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, υποστήριξε η Energoatom. Πρόσθεσε ότι καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».
Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων. Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες κυρίως για τη διατήρηση της ψύξης στους χώρους διατήρησης πυρηνικών αποβλήτων.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), από την πλευρά της, προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστική, ανακοινώνοντας ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε «πολύ ανήσυχος για τη δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια».