«Μπλόκο» στην απέλαση

Το Διοικητικό Εφετείο ανέστειλε με απόφαση- σταθμό την εκδίωξη της νεαρής Κενυάτισσας μητέρας, υπό τον κίνδυνο να υποστεί να υποστεί κλειτοριδεκτομή, αν επιστρέψει στην πατρίδα της

Μια ιστορική απόφαση πήρε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αναστέλλοντας προσωρινά την απέλαση μιας Κενυάτισσας, η οποία διέτρεχε τον κίνδυνο να υποστεί κλειτοριδεκτομή αλλά και να βασανιστούν τα τρία ανήλικα παιδιά της, σε περίπτωση που επέστρεφε στη χώρα της.
Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με προεδρεύουσα την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα, είναι η πρώτη εφαρμογή του μέτρου χορήγησης διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951) που αφορά ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female Genital Multilation – FGM).

Με τρία παιδιά

Η Κενυάτισσα στην οποία χορηγήθηκε διεθνής προστασία ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και υπέβαλε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην απελαθεί η ίδια και τα τρία ανήλικα παιδιά της, ηλικίας 13, 5 και 3 ετών. Σύμφωνα με τα όσα είχε επικαλεστεί, δεν επιθυμούσε να επιστρέψει στην Κένυα γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu, η οποία σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, υποβάλλει τις γυναίκες στη φρικτή πρακτική ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), ενώ όπως ανέφερε, ο ίδιος κίνδυνος ελλόχευε και από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της αφρικανικής χώρας.
Παράλληλα, επισήμαινε ότι φοβόταν για τα τρία παιδιά της ότι μπορεί να υποβληθούν σε βασανιστήρια, καθώς για το πρώτο υπήρχε ο κίνδυνος υποχρεωτικής στρατολόγησής του από εγκληματική οργάνωση, για το δεύτερο ο κίνδυνος αρπαγής, ενώ το τελευταίο (το οποίο είναι και νόμιμο παιδί Αμερικανού πολίτη) κινδύνευε να διωχθεί από τη χώρα.

Ανεπανόρθωτη βλάβη

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε τελικά ότι η επαναπροώθηση της οικογένειας στην Κένυα ενδέχεται να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, «συνιστάμενη σε έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας». Eτσι, δεν έλαβε υπόψη προηγούμενες αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες η αλλοδαπή μητέρα δεν κατέθεσε αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της ότι ίσως υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ