Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Να ξεσπιτωθούν για να αποφύγουν νέα καταστροφή προτιμούν 115 οικογένειες από τον...

Να ξεσπιτωθούν από το χωριό τους προκειμένου να αποφύγουν...

Παρά τις πανάκριβες τιμές, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πιο αργό και...

Ενώ χρυσοπληρώνουμε κάθε μήνα τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο...

Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών αποκάλυψε ότι τη στιγμή της τραγωδίας στα...

Μια νέα σοκαριστική καταγγελία έρχεται στο φως 14 μήνες...

Καλογεροπούλου, Ντενίση και Ψάλτη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο...

Πρόκληση Αττίλα στα Κατεχόμενα!

Παρουσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ οι (προκλητικές) εκδηλώσεις των Τούρκων για τα 40 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Στα Κατεχόμενα προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό. Ο κ. Γκιουλ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου στο αρχηγείο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ θα βρεθεί και στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς. Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα με παρελάσεις «εορτάζεται» η εισβολή του Αττίλα. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θέλει λύση του Κυπριακού, αλλά βεβαίως, όπως σχολίασαν στη Λευκωσία, στα μέτρα της Τουρκίας. Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Επισήμανε ότι μια συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών της περιοχής και σημείωσε ότι οι Τούρκοι προτιμούν τον σχηματισμό ενός νέου συνεταιριστικού κράτους έπειτα από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα το συντομότερο δυνατόν. Είπε συγκεκριμένα ότι επιθυμούν λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, «θα είναι ένας διζωνικός νέος συνεταιρισμός με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώσα κρατίδια με status ισότητας». Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με μια προκλητική δήλωση είπε: «Είμαστε ευτυχισμένοι με την εισβολή του 1974» την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «ειρηνευτική επιχείρηση», επειδή «έκανε τους Τουρκοκυπρίους ευτυχισμένους που σήμερα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς».

Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα έφτασαν μέσω Τουρκίας ορισμένοι βουλευτές από το Πακιστάν, καθώς και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ο κυβερνήτης της αυτόνομης επαρχίας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία. Ολοι αυτοί βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στους λεγόμενους «εορτασμούς» για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα στον πλανήτη, πλην βεβαίως της Τουρκίας, και είναι απορίας άξιον πώς βρέθηκαν Πακιστανοί και Αζέροι βουλευτές, όχι μόνο να το επισκέπτονται, αλλά και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Αττίλα. Μάλιστα, οι Πακιστανοί βουλευτές Ιμράν Λεγκάρι και Σέμα Τζαμίλι, που έγιναν δεκτοί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερογλου, υποσχέθηκαν ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και ψευδοκράτους και προσκάλεσαν τον κατοχικό ηγέτη να επισκεφθεί το Πακιστάν.

Ερογλου και Πακιστάν

Από την πλευρά του,ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι μια αδελφική χώρα και φυσικός σύμμαχος του ψευδοκράτους, ισχυριζόμενος ότι το γραφείο των Τουρκοκυπρίων στο Πακιστάν είναι το ίδιο με τις πρεσβείες άλλων χωρών.

Παράλληλα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί κήρυξε, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου για την Κύπρο, ποδηλατική πορεία για την ειρήνη, όπως την ονόμασε, με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την απόσυρση της λεγόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων». Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 40ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, εξέφρασε την ανάγκη για την αποτροπή της ολοκλήρωσης της τραγωδίας, ώστε να αποτραπεί η διχοτόμηση της Κύπρου. «Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις, φτάνει να το κατανοήσει και τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και η Τουρκία, για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν» είπε.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...