Ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά

Ξεκινά από σήμερα η αποστολή e-mails σε 2.000.000 φορολογουμένους για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και φυσικά τεχνικού προβλήματος του γνωστού μας Taxis, ξεκινάει από σήμερα η αποστολή e-mails σε περίπου δύο εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα καλό είναι να τα ξεχάσουμε και να έχουμε το νου μας στα μηνύματα των υπολογιστών. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αποστείλει κανένα εκκαθαριστικό. Θα στείλει απλή ειδοποίηση πληρωμής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υποχρεωμένοι

Με εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.
Ο Ιούλιος μπορεί να μην έκανε καύσωνες, αλλά μας αποχαιρετά ιδιαίτερα καυτός για τα πορτοφόλια μας, καθώς στο e-mail που θα αρχίσει να αποστέλλεται από σήμερα θα αναγράφεται ότι έχει αναρτηθεί στο Taxis η πράξη προσδιορισμού του φόρου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, το όνομα ή η επωνυμία, καθώς και το είδος της πράξης της απόφασης ή της ειδοποίησης που αναρτάται στο Taxis κατά περίπτωση.

Οπως διαφαίνεται, η αποστολή των e-mails θα γίνει σε δύο δόσεις όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος: Οι πρώτοι θα είναι οι περίπου δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν φόρο άνω των 300 ευρώ και η πρώτη από τις τρεις δόσεις θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσουν να γίνονται προσαυξήσεις.
Η δεύτερη παρτίδα e-mails θα αφορά αυτούς που πρέπει να πληρώσουν φόρο κάτω από 300 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 600.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν το περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Βέβαια, αυτοί θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου μαζεμένο, ενώ θα έχουν και έκπτωση 1,5%.

Και για τον ΕΝΦΙΑ

Μετά τον φόρο εισοδήματος, θα αρχίσουν τα e-mails για τον ΕΝΦΙΑ. Συνολικά, πρόκειται για 6,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που πρέπει να παραλάβουν ειδοποίηση. Η αποστολή θα πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει την πρώτη δόση του φόρου μέχρι το τέλος Αυγούστου και με βάση τον νόμο.
Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να είναι σύμφωνο και το… Taxis, που κινδυνεύει με ηλεκτρονική συμφόρηση στο τέλος Ιουλίου. Τουλάχιστον 2.500.000 φορολογούμενοι θα τρέχουν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους για να πάνε να πληρώσουν, ενώ και οι 6.500.000 ιδιοκτήτες θα πληκτρολογήσουν τους κωδικούς τους για να μάθουν πόσα θα πρέπει να πληρώσουν.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ